Očajna Remzija Avdić iz Brčkog moli za pomoć

Remzija Avdić iz Brčkog s bolesnom devetogodišnjom kćerkom Adelisom živi u alternativnom smještaju u brčanskom naselju Prutače. Kako kaže, prinuđena je moliti dobre ljude za pomoć u liječenju i brizi o nepokretnoj kćerci. 

Remzija navodi da je djevojčica rođena s deformacijom kičme te da su joj svi organi, osim srca i mozga, bili smješteni na sredini leđa.

- Odmah po rođenju premještena je u Tuzlu, gdje su joj vratili organe, ali je, nažalost, ostala nepokretna. Iza uha joj je ugrađena cjevčica, koja je provedena preko stomaka u mokraćne kanale. Cjevčica služi da ne bi opterećivala mozak i da se smanje epileptični napadi. Morat će je nositi dok je živa. Ona ima problema i s bubrezima. Nedavno je zbog zatajenja bubrega ležala u bolnici u Tuzli. Moja kćerka nema izražen osjećaj za oslanjanje na noge i govor joj je slabo razvijen – govori očajna majka.

Remzija i Adelisa žive u alternativnom smještaju u Prutačama, koji im je dodijelio Centar za socijalni rad u Brčkom.

- Mjesečno primamo 120 KM dječijeg dodatka i 60 KM za tuđu njegu i pomoć. Taj novac moram rasporediti na sirupe, pelene, hranu, struju, vodu, ogrjev. Sve je to nemoguće izmiriti iznosom koji dobivamo. Smještaj nam je neuvjetan, prostor oko objekata u kojem živimo, više liči na deponiju nego na naselje. Ovdje smo već pet godina. Zbog toga molim sve humane ljude da nam pomognu na bilo koji način - navodi Remzija Avdić.

Svi oni koji bi mogli i željeli pomoći Remziji i njenoj bolesnoj djevojčici, mogu se javiti na broj telefona 060/3187-866 ili na adresu Prutače 21 D, Brčko