fbpx Očajnički potez poljoprivrednika: Posjekao stabla u punom rodu

Očajnički potez poljoprivrednika: Posjekao stabla u punom rodu

Home

Očajnički potez poljoprivrednika: Posjekao stabla u punom rodu


Mladi poljoprivrednik iz Vrgorca u Hrvatskoj Toni Kalajžić odlučio je posjeći sva stabla breskvi u punom rodu koje uzgaja.

Razlog tome je niska cijena koju za ovo voće nudi uvoznički lobi, te tako tjera ljude da svoje proizvode prodaju u bescjenje.

"Nemam šta čekat…." , napisao je Kalajžić, koji već 20 godina živi od poljoprivrede, na Facebooku gdje je objavio i video svog očajničkog poteza.

"Ja sam 1980. godište, živim u Dusini, imam troje djece, i ne radim nigdje, radim na svojoj zemlji. A ne mogu spojiti kraj s krajem" , govori za N1 Kalajžić.

"Vozio sam u petak u Split, na zelenu tržnicu, voće i od petka u 2 popodne do subote ujutro prodao sam samo 7 gajbi, propalo mi je voća vrijednog najmanje 1.000 eura. Zašto? Hladnjače su pune uvoznih breskvi, zelena mafija diktira pravila igre… trgovački lanci nude 4 kune za naše breskve, a prodaju ih vama i za triput više. Ne mislim da mogu ispravit krivu Drinu, i meni ne treba ni lipe poticaja, želim samo da naš proizvod ima koliko-toliko pristojnu cijenu." ,kaže ovaj poljoprivrednik koji uzgaja još i grožđe, nektarine, jabuke, šljive…

"Ne tražim i ne očekujem da će mi kupit breskvu za 9, 10, 11 kuna, ali neka riješe tržište, neka ograniče količinu voća koje dolazi iz uvoza, a čija se kvaliteta s ovim našim ne može upoređivati – kaže Kalajžić koji, nakon 20 godina rada na zemlji razmišlja ostavit sve i otići u Njemačku." ,surova stvarnost naših poljoprivrednika koji se ne mogu boriti protiv zelene mafije.

Gorčina je toliko jaka da su spremni ispilati stabla breskve u punom urodu. Teška na budućnost čeka kraj jakog uvoznog lobija. Bitno da mi spašavamo privatni Agrokor dok naš poljoprivrednik pati.

"E moj narode…" , komentirao je ovaj zaista tužan prizor i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, piše N1.

 

(Izvor:fokus.ba)

Objavio: Čet, 15/06/2017 - 15:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top