Očekuje se izmjena odluke: Stariji od 65 godina smiju otići po penziju?

penzioner
Federalni štab civilne zaštite na hitnoj vanrednoj elektronskoj sjednici razmatrao je i potrebu privremene izmjene ove naredbe u kojoj bi se osobama starijim od 65 godina omogućilo podizanje penzija i potrebna kupovina

 

Posljednje dvije sedmice, otkako je na snazi odluka o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, u javnosti se vodi oštra polemika. Dio građana podržava ovu privremenu mjeru, dok drugi dio osuđuju naglašavajući da se ovom mjeru krše osnovna načela ljudskih prava.

Problem sa zabranom kretanja starijima od 65 godina posebno je došao do izražaja kako se bliži ispalta penzija. I zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača na jučerašnjoj konferenciji za medije pozvao je federalni Krizni štab da razmisli o djelimičnoj izmjeni prvobitne naredbe od 20. marta, te da se starijim od 65 godina dozvoli kretanje u vrijeme isplate penzija i to je period od 5. do 10. u mjesecu. Naime, u FBiH 270.000 penzionera prima penzije preko banaka, a 130.000 njih je starije do 65 godina.

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj hitnoj vanrednoj elektronskoj sjednici, između ostalog, razmatrao je i potrebu privremene izmjene ove naredbe u kojoj bi se osobama starijim od 65 godina, nastanjenim na području FBiH, omogućilo podizanje penzija u bankama i potrebna kupovina, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera i propisane socijalne distance. Zatraženo je i mišljenje Ministarstva zdravstva FBiH.

Mnogi se nadaju da bi ova mjera mogla biti izmijenjan još i tokom današnjeg dana. Podsjetimo da je u RS-u Štab za vanredne situacije već izmijenio svoju odluku, te je osobama starijim od 65 godina dozvolio kretanje dva puta sedmično - utorkom i petkom u vremenu od 7 do 10 sati.

Osim penzionera, odredbom o zabrani kretanja u Federaciji BiH nezadovoljna je i većina roditelja.Smatraju da je potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna. U skladu s tim neformalna grupa roditelja pokrenula je online peticiju za ukidanje potpune zabrane kretanja djeci i mladima do 18 godina u FBiH.

Peticiju je za manje od 24 sata potpisalo preko 2.500 ljudi.

 

 

OSLOBOĐENJE PORTAL