Od danas ograničene marže na hranu i gorivo- potvrda da opozicija može mijenjati stvari nabolje

Slika
Od danas je na snazi odluka Vlade Federacije BiH o kontroli cijena i ograničavanju marži na osnovne životne namirnice, prehranu, higijenske potrepštine i gorivo. Ovu odluku Vlada FBiH je donijela prije dva dana na sjednici u Sarajevu, a prethodno je zahtjev i inicijativu za donošenje ovakve odluke pokrenuo i uputio Nezavisni blok, a zatim i drugi partneri, da bi na sjednici Parlamenta FBiH za ovakav zaključak glasala skoro sva opozicija, ali i neki zastupnici iz vladajuće većine.

Ova je odluka važna iz dva razloga: prvi je da će se pomoći građanima koji su jako pogođeni čitavom situacijom sa pandemijom i koronavirusom i da će se zaustaviti divljanje cijena i dalje poskupljenje, a kod velikog broja artikala će doći i do smanjenja trenutnih cijena.

Drugi važan razlog je činjenica koja potvrđuje da uloga opozicije, ako se istinski i bez kalkulacija bori za interese građana, predlaže konkretne i korisne inicijative, bez obzira što nema većinu, veći broj ‘ruku’ u parlamentima, može biti od presudnog značaja i itekako velika. Potvrđuje to i ovaj primjer, jer Nezavisni blok u ovom mandatu, ima formalno samo jednog zastupnika u Parlamentu FBiH, kao uostalom i na nivou BiH, ali su pokazali da su sa korisnim idejama, politikom i rješenjima korak ispred mnogih drugih i tako ‘natjeraju’ vlast da mora preuzimati njihove inicijative i podržati ih. Jer, kako napisa u jednom od svojih komentara na društvenim mrežama Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka, ‘nije ključna stvar u broju ruku, nego u ideji, viziji i sposobnosti da se izrade i ponude rješenja koja su dobra za ljude i okrenuta budućnosti...’.

To je važno i to na kraju uvijek pobijedi. Iako su za danas poslodavci i trgovci najavili da neće poštovati i primijeniti ovu odluke Vlade FBiH vjerujemo da će ipak ona zaživjeti i biti provedena, u interesu ljudi koji žive u našoj državi. A ako i bude opstrukcija, vjerujemo da će biti hrabrih i pametnih političara koji će i za to naći rješenje.

Kao što su iz Nezavisnog bloka predložili za ovu situaciju sa zasustavljenjem poskupljenja i ograničavanjem marži.