Od korona virusa u Kini prvi put u jednom danu preminulo više od 100 osoba

korona
Prvi put od izbijanja epidemije korona virusa u Kini, u decembru prošle godine, u jednom danu umrlo je više od 100 osoba, saopštila je u utorak ujutro Nacionalna zdravstvena komisija (NHC).

NHC je objavila da je u protekla 24 sata preminulo 108 zaraženih osoba, čime se ukupan broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1.016.

U saopćenju se navodi da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 42.638 pacijenta. U protekla 24 sata potvrđen je najmanje 2.488 novih slučajeva zaraze virusom, što je manje u odnosu na 3.061 iz prethodnog dana.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u epidemiji SARS-a koja je trajala od 2002. do 2003. godine, umrle su najmanje 774 osobe, većinom u Kini. Broj smrtno stradalih od korona virusa premašio je broj umrlih od SARS-a, s tim da je riječ i o mnogo kraćem vremenskom periodu.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.