HEFTIČNJAK: Odbij od kola!

heft85

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Šepić stao u zaštitu Ružnića: Optužiti Cazinjanina za antiislamizam je smiješan spin

Ima izreka u našem narodu koje bolje govore o nekoj temi nego čitave studije i stotine stranica kucanog teksta. Tako naprimjer, kad Krajišnik hoće da poruči nekome da ne ide bos na Rusiju, kaže – odbij od kola! Te tri riječi dovoljno govore o našoj otretitosti da ne damo na sebe. Tako se najbolje može poručiti svima koji su nasrnuli na aktuelnog premijera Unsko-sanskog kantona Mustafu Ružnića, a nakon što se Ružnić sastao sa njemačkim poslanicima, iz Berlina, onima iz ektremno desničarske stranke Alternativa za Njemačku. Bakirova SDA je čak šta više izdala saopćenje koji je “pokazala zabrinutost za moralne vrijednosti i principe”, i, pazi sad, optužila Ružnića za antiislamizam i zatražila od njega da se zbog toga “izvini Bošnjacima”. SDA-ovim napadima su se pridružili i mnogi mediji iz Sarajeva, a u Ružnićevu odbranu je stao predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, Cazinjanin, koji dobro poznaje ove aktere i prilike i u Krajini, ali i evropsku politiku s kojom se aktivno bavi.

“Svašta sam u životu vidio, ali da mi je neko rekao kako će nekome pasti na pamet da Cazinjane napada za antiislamizam ne bih mu vjerovao. Mustafa Ružnić je čestit premijer, sigurno bolji od svojih prethodnika, kojem se nažalost, desio propust, očito zbog neobaviještenosti i vjerujem da će iz ovoga izvući dobru pouku i neće dozvoliti slične propuste. Ali, da neko iz SDA jednog Bošnjaka Krajišnika i to iz Cazina optuži za antiislamizam, na to ne može nasjesti ni malo dijete. Zato, mijenjajte ‘dilere’ i one koji vam smišljaju saopćenja. Pod hitno,” napisao je Šepić. Ova dva Krajšnika, Šepić i Ružnić, nisu baš neko koga treba napasti. Dakle, odbij od kola!

 

Svjetski mediji o donaciji vakcina: Srbija, regionalni lider, pomaže frustriranoj BiH

Razvijeni svijet se masovno vakciniše, pa i oni koji i nije baš tako razvijen, poput Srbije naprimjer. Bh. politika se svodi na sadaku kada su vakcine u pitanju, a novo poniženje smo doživjeli tako što nam je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao nekoliko hiljada vakcina. Brojni svjetski mediji su o ovome izvještavali i navode da je Srbija reginalni lider kada je riječ o vakcinaciji, dok BiH još čeka prve vakcine od COVAX mehanizma. "Bivši ratni neprijatelj Srbija donirala je u utorak 5.000 doza vakcina Covid-19 susjednoj BiH, što joj je omogućilo pokretanje vakcinacije. Na sarajevskom aerodromu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je vakcine članovima tročlanog Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku”, piše Reuters. Agencija citira Vučićevu izjavu da je sretan što vakcinama možemo spasiti živote te da se Srbija ponaša kao prijatelj i susjed. Reuters citira i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. "Kad su globalni multilateralni mehanizmi zakazali, predsjednik Vučić poslao nam je ponudu i mi smo je prihvatili", rekao je Džaferović. Mi smo zauzvrat Vućiću poslali porciju ćevapa, sa kojom se srbijanski predsjednik ponosno slikao u avionu na povratku kući.

 

Vučić: Nisam pucao na Sarajevo, bio sam na Palama i radio svoj posao

Aleksandar Vučić je bio gost na FACE TV kod Senada Hadžifejzovića, a naš voditelj ga je konkretno pitao: Jesi li pucao na Sarajevo? Govoreći o svojoj ulozi u ratovima devedesetih, Vučić je rekao da „nije pucao po Sarajevu” i da je tih godina boravio na Palama. ”Dobijam ja to kako sam snajperom ubijao ljude po Sarajevu i čitam gluposti svakog dana. Nikad snajper nisam uzeo u životu u ruku. Ne mogu gluposti i laži da slušam. Nisam pucao, ali sam bio na Palama i radio svoj posao. Sve sam to slušao i ne odgovaram. Zlonamernim ljudima nećete dokazati ništa“, naglasio je Vučić. Na pitanje da se promijenio, istakao je da ”se samo magarac ne menja”.

 

Uvijek će trajati sjećanje na velikog generala Alagića- danas godišnjica smrti

Prošlo je 18 godina otkako je prestalo da kuca srce generala Mehmeda Alagića, jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine. “General Alagić nije umro od srca, već od nepravde”, kazao je na vijest o smrti legendarnog krajiškog genrala prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. Mehmed Alagić, legendarni ratnik i prvi poslijeratni gradonačelnik Sanskog Mosta, umro je ponižen i proganjan, u večernjim satima, 7. marta 2003. godine, u jednom sanskom ugostiteljskom objektu. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH. Ostat će upamćen po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta. General Alagić, uz generala Dudakovića, komandovao i jedinicima Armije RBiH koje su u ljeto 1995. godine stigle nadomak Banja Luke. Kasnije, saznao je da je zaustavljen diplomatskom interevencijom Sjedinjenih Američkih Država. Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 30.000 ljudi koji su došli iz cijele BiH. Ukopan je u mezarju Fajtovačke džamije. Umjesto da, po običajima, pita vjernike da li mu “halale” tadašnji reis Mustafa Cerić kazao je: “Halališ li im”?

 

Bura oko hapšenja Nidžare Ahmetašević se ne stišava: Da znate šta su novinari doživljavali u kampu Lipa...

MUP Kantona Sarajevo uhapsio je novinarku i aktivistkinju Nidžaru Ahmetašević, nakon što je snimala aktivnosti policajaca u Sarajevu. Dugogodišnji novinar i predsjednik Udruženja novinara Marko Divković kazao je kako je snimak privođenja novinarke Nidžare Ahmetašević predstavlja "vrhunac siledžijstva države nad građanima, u ovom slučaju nad novinarima".

- Kakve su sve probleme doživljavali kolegice i kolege koji su zadnja dva mjeseca izvještavali iz migrantskog kampa Lipa kod Bihaća – tamo su bili zatvarani u auta, brisani su im materijali, ali nismo to mogli vidjeti. Kada pomenete Jagomir, to je vrlo neugodno jer je ta psihijatrijska klinika koja služi zaista za liječenje bolesnih, postala sinonim za uvredu onoga kome prijetite ili želite uvrijediti. To što su policajci rekli kolegici predstavlja vrhunac siledžijstva i osionosti po klasičnoj uličarskoj metodologiji ‘mi ćemo da radimo kao hoćemo, ne možete nam ništa’. Bojim se da takvih u našim organima vlasti, organima gonjenja i agencijama za provođenje zakona ima jako mnogo, rekao je Divković. Udruženje je od MUP-a KS zatražilo istragu ovog slučaja, ali Divković ističe kako ne očekuju previše jer rijetko su i u drugim slučajevimna dobijali službenu obavijest da je nešto konkretno urađeno.

 

Pogledajte kako se sjajni Amel Tuka plasirao u finale

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar, ostvario je plasman u finale Evropskog dvoranskog prvenstva u poljskom Torunu na 800 metara. Tuka je bio najbrži u polufinalu, a imao je vrijeme 1:47.55, što je za dvije sekunde bolje od vremena koje je ostvario u kvalifikacijama. Najbolji bh. atletičar, kao i obično, pojačao je tempo u finišu i pretekao svoje konkurente te na kraju završio kao prvoplasirani i plasirao se u finale. Finale je večeras i očekujemo medalju! Sretno, Amele!