ODBRANA MLADIĆA UHVAĆENA U LAŽI, INICIJATIVA SRBIJE SRAMNA: Evo kakvo je zaista njegovo zdravstveno stanje

Home

ODBRANA MLADIĆA UHVAĆENA U LAŽI, INICIJATIVA SRBIJE SRAMNA: Evo kakvo je zaista njegovo zdravstveno stanje


Zdravstveno stanje Ratka Mladića se od njegovog dolaska u Pritvorsku jedinicu popravilo, i to u velikoj mjeri zahvaljujući radu medicinskog tima i njezi koju dobija, rekao je portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski za Danas.

"U svom posljednjem izvještaju nezavisni ljekari-vještaci utvrdili su da optuženi dobija odgovarajuću zdravstvenu njegu koja je u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima, i nisu preporučili nikakve dijagnostičke preglede koji nisu već obuhvaćeni tekućim planom liječenja", rekao je Golčevski.

Na pitanje novinara da prokomentariše najavu srpskog Ministarstva pravde da će uputiti inicijativu da se bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću omogući liječenje u Srbiji, Golčevski je odgovorio da to ne množe da komentariše, ali je dodao da ukoliko takav dopis stigne, razmatraće ga nadležno sudsko veće.

On je naglasio da medicinski tim Pritvorske jedinice i niz ljekara specijalista neprestano prate Mladićevo zdravstveno stanje, da nadležni ljekar dostavlja redovne izvještaje o njegovom zdravlju, a preglede periodično obavljaju i nezavisni ljekari-vještaci, koji također dostavljaju izvještaj o utvrđenom stanju.

Golčevski je dodao da potom sekretar te izvještaje uvodi u spise i objelodanjuje ih Pretresnom vijeću i procesnim stranama.

"Kad god smatraju da je to neophodno, medicinsko osoblje Pritvorske jedinice omogućava Mladiću pristup ljekarima specijalistima i bolničkoj njezi. Poput svih drugih pritvorenika i Mladić, na osnovu pravila 31 Pravilnika o pritvoru, takođe ima pravo da zatraži ljekarski pregled kod ljekara koga je sam odabrao, i to svoje pravo on je već i koristio", ukazao je Golčevski.

Dodao je da Mladić ima neometan pristup svom zdravstvenom kartonu i svim informacijama sadržanim u njemu, kao i da se on može odlučiti da te informacije podijeli s kim god želi.

Ratko Mladić je optužen za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i u još sedam općina u BiH 1992. godine, kao i progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uhapšen je 2011., nakon više od decenije provedene u bjekstvu, a u novembru ove godine se očekuje izricanje prvostepene presude.

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Objavio: Pon, 04/09/2017 - 17:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top