Home

Odemwingie: Nije bio ofsajd!

06 Sep

Odemwingie: Nije bio ofsajd!

Svakom Bosancu i Hercegovcu koji barem povremeno prati fudbal je negdje u malom mozgu ostalo memorisano ime Petera Odemwingieja, fudbalera koji je bio strijelac jedinog gola u onoj famoznoj utakmici naše reprezentacije protiv Nigerije na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

Odemwingie je tada postigao pobjedonosni pogodak u 29. minuti, ali tu utakmicu ipak mnogo više pamtimo po onom nesretnom detalju koji se desio malo prije toga, kada je Edin Džeko postigao regularan gol koji su suci sa Novog Zelanda poništili zbog navodnog ofsajda.

Tri i kusur godine kasnije, Odemwingieja je stigla "kazna".

Ako nam je neka utjeha, brzonogi krilni fudbaler je na svojoj koži osjetio sudijsku nepravdu i to zahvaljujući ne grešci, već klasičnom neznanju. I to u dalekoj Indoneziji.

Govoreći za ruske medije, Odemwingie je prepričao bizarnu situaciju sa utakmice koju je igrao sa svojim Madura Unitedom, u koju mnogi na prvu nisu ni povjerovali.

"Na posljednjoj utakmici koju smo igrali u Indoneziji desila se jedna nevjerovatna situacija. Meč su sudili suci iz Turkmenistana i svi su govorili ruski, pa sam nekoliko puta tokom utakmice stigao popričati s njima. U jednom trenutku sam primio loptu na svojoj polovini terena i krenuo prema protivničkom golu, ali sam potom čuo pištaljku", započeo je Odemwingie, te nastavio:

"Ništa mi nije bilo jasno i odjurio sam do suca da ga upitam šta je dosudio, a odgovorio mi je - ofsajd. Pitao sam ga kako je moguće da mi svira ofsajd ako sam bio na svojoj polovini terena, a on mi je odgovorio: 'Idi na internet i pročitaj - izašla su nova pravila'.

Odmah sam mu se izvinio i nastavio da igram". "To mi je rekao tako uvjerljivo da sam zaista povjerovao da su se pravila promijenila, ali nakon utakmice sam se raspitao i shvatio da to nema veze sa istinom. Na kraju sam se dobro nasmijao, iako stvarno ne mogu da vjerujem da suci ne znaju ni fudbalska pravila", završio je 36-godišnji Nigerijac.

Peter Odemwingie je rođen u Rusiji i igrao je za omladinske selekcije te zemlje, ali se kasnije opredijelio za Nigeriju.

Tokom karijere je igrao u Francuskoj, Rusiji i Engleskoj prije nego što je u aprilu odlučio otići u Indoneziju, gdje se očigledno igra poluamaterski fudbal koji je kao stvoren za proslavljene fudbalere koji su na zalasku karijere.

 

(Izvor: SportSport.ba)

 

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top