Sud BiH: Odgođeno suđenje za planiranje i pripremanje terorističkog napada

Suđenje za planiranje i pripremanje terorističkog napada odgođeno je zbog zdravstvenih razloga advokatice optuženog Maksima Božića Džeme Hasanagić.  

Anđelko Marijanović, sudija Suda BiH, kazao je da je advokatica Hasanagić zbog zdravstvenih razloga uputila molbu Sudu da se ročište odgodi te da će medicinsku dokumentaciju kojom će opravdati izostanak dostaviti Sudu.

- S obzirom da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za održavanje, ročište će biti odgođeno -  rekao je Marijanović.

Tužilaštvo BiH tereti Božića da je od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Istom optužnicom Tužilaštvo tereti Edina Hastora da je u u martu 2018. osigurao prostorije vlastite porodične kuće, gdje su za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.  

Na ovom odgođenom ročištu pristupila su dva svjedoka Tužilaštva BiH, čiji identitet je po odluci Suda zabranjeno objavljivati u javnosti, a koji bi trebali svjedočiti 14. novembra.