Home

ODLAZAK "MERAKLIJE": Preminuo bh. novinar i pisac Vehid Gunić

29 Apr

ODLAZAK "MERAKLIJE": Preminuo bh. novinar i pisac Vehid Gunić

Dugogodišnji novinar, voditelj i urednik u Radio–televiziji Sarajevo, odnosno Radio–televiziji Bosne i Hercegovine, Vehid Gunić preminuo je sinoć u 77. godini.

Dugo se borio sa karcinomom koji se vratio nakon nekoliko godina. Boravio je u Norveškoj gdje je bio podvrgnut posebnim metodama liječenja.

Rođen je 9. februara 1941. godine u Kozarcu. U Radio-televiziji Sarajevo prošao je sve faze novinarskog djelovanja, od gradskog reportera, dopisnika, specijalnog izvještača sa velikih svjetskih događaja (Moskva – Dan pobjede nad fašizmom, Los Angeles - Filmski festival i pripreme za Olimpijske igre, Sydney uoči Olimpijade i dr).

Uređivao je radio-dnevnik, tv dnevnik, "godinu dana", "iz noći u noć", informativnu emisiju STUDIO 2... Bio je reporter, pa voditelj i urednik nekada kultne emisije "Znanje-imanje".

Vodio je prvi veliki kviz Televizije Sarajevo "Olimpijski vremeplov" uoči XIV ZOI u Sarajevu. Uređivao je vikend program "Noćni džep", "Nedjeljom zajedno", zatim otvoreni (ratni) program TV BiH. Nakon rata uredio je i realizirao dvije velike serije putopisnih emisija "Rodna Bosno, daleko odosmo" i "Iz bisaga Vehida Gunića".

Televizijski gledaoci Vehida Gunića najviše pamte po kultnoj emisiji "Meraklije".

 

(Izvor: AA/Cazin.NET)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top