Dodik: Odnos Beograda i Prištine pitanje suvereniteta države Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je odnos Beograda u Prištine i način na koji će taj problem biti riješen pitanje suvereniteta i integriteta države Srbije, a ne pitanje za nadrianalitičare ili kvazipolitičire iz regiona, koji bi da dijele u pravilu nekorisne savjete, pa čak i kada im ih niko ne traži.

Na pitanje Srne kako komentariše različita tumačenja konferencije u Berlinu posvećene zapadnom Balkanu, posebno ona koja su stizala iz Sarajeva, Dodik je rekao da će zvaničnici iz Republike Srpske učiniti sve da pozicija Srbije ne bude ugrožena i da BiH nastavi da poštuje teritorijalni integritet Srbije, ne priznavajući samoprolašeno Kosovo. "Apelujemo i dalje na važne međunarodne aktere da ne primjenjuju dvostruke standarde na ovako malom prostoru, pa ono što važi za Kosovo da, naprimjer, ne važi za Republiku Srpsku. Ne može se reći da nešto nema veze sa nečim, na distanci od svega nekoliko stotina kilometara", naglasio je Dodik.

On je istakao da se posljednjih dana mogu čuti različite izjave o temi razgraničenja u regionu i nepovredivosti granica u kojima je prednjačio predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, koji je otišao u Berlin da iznosi svoje lične stavove bez konsultacija sa organom na čijem je čelu.

"Insistirao je da je razgraničenje na Balkanu završeno, plašeći se da bi pitanje Kosova moglo direktno da se odrazi na BiH. Samo nije bio precizan, da li je mislio da je razgraničenje završeno sa Kosovom u Srbiji ili van nje. Ako se Zvizdić plašio za BiH morao bi da zna da je razgraničenje u BiH završeno. Ono je završeno čak između Hrvata i Bošnjaka, stvaranjem kantona", istakao je Dodik.

On je rekao da vlasti u Srpskoj žele da Republici Srpskoj bude vraćen status koji je upisan u Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Ako neko sebi daje za pravo da nam taj status narušava, kako može da misli da mi nemamo pravo da se za taj status borimo. Ako Zvizdić misli da je pitanje Kosova definitivno završeno tako što je Kosovo država izvan Srbije, kako onda nama može da osporava pravo da se borimo za svoj definitivni status", istakao je Dodik.