Određen pritvor devetorici osumnjičenih za zločine na Sokocu

sud bih
Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje prema kojem je, na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH dostavljenog jučer, određen pritvor osumnjičenima Milanu Tupajiću, Dragomiru Obradoviću, Momčilu Pajiću, Aleksi Gordiću, Miladinu Gaševiću, Momiru Kezunoviću, Branislavu Kezunoviću, Željku Gaševiću i Jadranku Šuki.

 

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode osumnjičenih, odnosno do dana 16. oktobra 2020. godine ili do nove odluke Suda i to zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku BiH, naveli su iz Suda BiH.

Milan Tupajić, Dragomir Obradović, Momčilo Pajić, Aleksa Gordić, Miladin Gašević, Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka osumnjičeni su za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), d), i h), Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a sve u vezi sa članom 180. stavak 1. i članom 29, 30. i 31. istog Zakona.

Devetorica osumnjičenih lišeni su slobode u koordiniranoj akciji SIPA-e, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH u srijedu, 16. septembra, na području općine Sokolac. 

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za učestvovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

"Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva", saopćeno je iz Tužilaštva BiH u srijedu.

Među ubijenim osobama, bilo je i maloljetnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine. Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja. Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih, naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.