Određen pritvor za Mustafu Hasanbašića koji je pucao na dobojsku policiju

Banjalučki Okružni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Mustafu Hasanbašića iz Tešnja, osumnjičenog za pokušaj ubistva policajaca u Doboju.

Mjere pritvora trajaće do 10. aprila, računajući dan hapšenja Hasanbašića, koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom prinuda i neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, rečeno je Srni u Sudu.

Pritvor je Hasanbašiću određen zbog bojazni od bjekstva, zbog osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmjeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i zbog bojazni da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Mjere pritvora za osumnjičenog određene su i zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, kao i zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža.

Pritvor je određen i zbog toga što bi puštanje na slobodu Hasanbašića rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i uznemirenosti javnosti.

Pripadnici Policijske uprave Doboj u petak, 9. marta, u mjestu Miljkovac kod Doboja primijetili su automobil u kome su se nalazili Hasanbašić i Benjamin Ćosović iz Tešnja. Prepoznali su Hasanbašića za kojim je raspisana potjernica nakon čega su nastojali da ih uhapse.

Hasanbašić i Ćosović odmah su iz pištolja zapucali na dvojicu dobojskih policajaca nakon čega su ih i fizički napali. Hasanbašić je uspio da pobjegne dok je Ćosović savladan i uhapšen, te sproveden u dobojsku bolnicu gdje mu je ukazana ljekarska pomoć.

Prilikom bjekstva Hasanbašić je od oteo taksi vozilo i uspio da izbjegne policijsku zasjedu na mostu preko rijeke Bosne i pobjegao ka Maglaju gdje je i uhapšen u subotu, 10. marta, oko 16.15 sati u mjestu Jablanica.

Nakon što su ga uhapsili pripadnici policije Zeničko-dobojskog kantona, on je u subotu tokom noći predat u Javno tužilaštvo u Banjoj Luci, koje je predložilo mjere pritvora, a Okružni sud usvojio je prijedlog.