Oglasio se Željko Komšić o programskim ciljevima SDA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić komentarisao je jedan od programskih ciljeva Stranke demokratske akcije, a koji se u javnosti ocjenjuje kao zahtjev za uspostavljanje građanskog uređenja Bosne i Hercegovine.

Komšić u tome smislu ističe da nema građanske države sve dok u Bosni i Hercegovini dominiraju etničke politike, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

"Put ka građanskoj državi može samo voditi preko slabljenja etničkog u korist građanskog koncepta, što je izraz težnje za jednakopravnost svih građana i naravno dio evropskih standarda. Uostalom, to je nešto duži proces, koji je neminovan", smatra Komšić.

Međutim, dodaje da se tek uz odbacivanje zaostalog etničko-konstitutivnog principa, te uz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i provođenje preporuka i mjera iz Mišljenja Evropske komisije može voditi smislenija politika na bazi ideje građanske države Bosne i Hercegovine - piše RadioSarajevo.ba.

Izvor: