Treća intervencija Hitne: Ogorčeni rudari Stranjana razmišljaju o samozapaljenju

Još nije poznato do kada će rudari ostati u utrobi jame

Situacija u pogonu Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica iz sata u sat je napetija, a ionako ogorčeni rudari izrevoltirani su najavama dolaska policije koja bi spriječila njihov daljnji silazak u jamu, zbog čega su poručili da su spremni i fizički se obračunati s njima. 

Posebno su alarmantna obećanja rudara da su spremni na kapiji ovog pogona ili izvan kruga jame da se samozapale, a sve zbog odluke “Elektroprivrede BiH” da se ovaj pogon zatvori. 

U međuvremenu, još jednom rudaru je pozlilo, zbog čega je intervenirala Hitna pomoć. Ova intervencija ukupno je treća do sada, uzme li se u obzir da je još sinoć ukazana pomoć dvojici rudara.

Još nije poznato do kada će rudari ostati u utrobi jame, kao ni šta su njihovi sljedeći koraci, budući da je njihova sudbina jasna - pogon se, bez razmišljanja, gasi, prenosi Dnevni avaz.

Rudari su posebno ogorčeni na činjenicu da je upravo ova informacija bila poznata još nedavno, kada su rudari, također, obustavili proizvodnju i štrajkovali glađu zbog neisplaćenih plaća i toplih obroka.

Tada su još tvrdili da je deblokada računa uslijedila nakon što je postignut dogovor da se zauzvrat zatvore Stranjani. Međutim, tada su dobili čvrsto obećanje da ovoj priči nema mjesta, a u što ih je dodatno uvjerio i Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH, zbog čega su ga nagradili aplauzom.

Međutim, da su rudari bili u pravu i da su imali ispravna saznanja, ispostavilo se jučer, kada im je zvanično potvrđeno da “Elektroprivreda BiH” ne planira više ulagati u Stranjane.

Zbog svega navedenog, komorati su više nego razočarani u sve i svakoga, a kako će izgubiti jamu pomoću koje othranjuju porodice, kažu, ništa im više u životu nije bitno, pa razmišljaju o radikalnim mjerama.

- Spremni smo dati živote za jamu, ništa nam više ne preostaje u životu. Ako nema Stranjana, nema ni nas. Poniženi smo i iznevjereni. Kad smo govorili da hoće zatvoriti Stranjane, da je to uvjet bio da se odblokira račun, svi su govorili da to nije istina. Malo se stišalo, a onda se dogodi ono od čega smo najviše strahovali - komentirali su vidno ogorčeni rudari.

Iako su iznemogli i sve lošijeg zdravstvenog stanja, rudari ne odustaju te odbijaju svaku pomisao na izlazak iz jame.