OGREŠEVIĆ ODLUČAN: U Cazinu nema mjesta za migrante

I dalje je nepoznato gdje će biti lokacija na kojoj će boraviti nekoliko hiljada migranata koji se trenutno nalaze u Unsko-sanskom kantonu, a to definitivno neće biti hotel Sedra u Cazinu kojeg je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio kao budući prihvatni centar za migrante.

Zaključak je to današnjeg sastanka u Bihaću kojem su prisustvovali ministar Mektić, premijer USK Husein Rošić, gradonačelnici Bihaća i Cazina Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević, kao i predstavnici pojedinih međunarodnih i nevladinih organizacija.

Načelnik Cazina Nermin Ogrešević kazao je da je također protiv toga da prihvatni centar za migrante bude na teritoriji Grada Cazina.

"U nedostatku konkretnih i kvalitetnih rješenja, očito se pribjegava i onima koja nisu tako dobra. Puno vremena se izgubilo i insitucije države se zakasnile da reagiraju. Hotel Sedra ne ispunjava uvjete i ona ne može biti migracioni centar u kapacitetima kako je zamišljeno. Uostalom, radi se o privatnom vlasništvu i jedino ako se sa vlasnikom dogovori smještaj za porodice i djecu na razini broja kreveta koji postoji. Tamo ne može zasigurno boraviti 1.000 ili 2.000 ljudi. Mi smo danas jednostavno željeli poručiti da u ovaj kanton dolazi sve veći broj migranata i da je to problem. Migracioni centri postoje i u drugim dijelovima BiH, međutim oni nisu iskorišteni i prazni su, a migranti se usmjeravaju prema USK. Ovo je problem države, a ne jdne regije ili grada", istakao je Ogrešević.