OGULINU PRIJETI KATASTROFA: Voda došla do kuća, najgore se tek očekuje iza ponoći (FOTO)

Home

OGULINU PRIJETI KATASTROFA: Voda došla do kuća, najgore se tek očekuje iza ponoći (FOTO)


Ravnateljstvo policije na poplavljeno područje Ogulina, zbog najava o kretanju vodenog vala, šalje četiri posade interventne policije sa čamcima za spašavanje.

Time će se 25 dodatnih interventnih policajaca pridružiti redovitim policijskim snagama na terenu. Policajci će biti na raspolaganju građanima i pomagat će u spašavanju ili u drugim potrebama na području zahvaćenom poplavom, navode iz MUP-a.

Kiša ne prestaje, vodostaj Dobre raste

Na ogulinskom području kiša i večeras pada. Vodostaj rijeke Dobre u Ogulinu raste te i dalje nije isključena mogućnost ponovnog izlijevanja rijeke iz korita. U večernjim je satima voda već stigla do nekih kuća, javlja RTL. Najgore se očekuje između ponoći i dva sata ujutro, kada iz Slovenije stiže novi veliki vodni val.

 

Poplava i gora od one za vikend

Vodostaj Dobre iz sata u sat uporno raste, a u 19 sati iznosio je 255 cm, što je 5 cm više od visine pri kojoj se Dobra izlijeva iz korita. U 20 sati vodostaj je porastao na 262 centimetra.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kazao je za Index da se izlijevanje Dobre očekuje oko ponoći. 

"Sve pripremne radnje su izvršene, sve službe su na terenu, još uvijek se dograđuju zečji nasipi, pune se vreće s pijeskom i dostavljaju se prema potrebama i prema pozivima direktno na teren stanovnicima", kazao je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović.

"Prema trenutno dostupnim prognozama, kiša bi mogla padati čitavu noć i do kraja sutrašnjeg dana. Ovim intenzitetom padanja mogla bi nam donijeti novu poplavu, čak i većih razmjera od ove koju smo imali tijekom vikenda", dodaje.

Opskrba električnom energijom teče normalno, zbrinjavanje glomaznog otpada je u tijeku

Prema analizi Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, voda iz ogulinskog gradskog vodovoda je ispravna za piće jer se Gradski vodovod opskrbljuje s izvora Zagorska Mrežnica koji je izvan poplavnog područja, a vodovod je pod pritiskom tako da se ne može dogoditi da poplavna voda uđe u njega, izvijestio je u večernjim satima Gradski stožer civilne zaštite.

U pet ugroženih mjesnih odbora podijeljeno je i postavljeno dodatnih 1.500 vreća s pijeskom, a u dogovoru s Hrvatskim vodama i Hrvatskom elektroprivredom (HEP) postavljeno je 1.200 vreća za zaštitu dvije transformatorske stanice ključne za opskrbu grada Ogulina električnom energijom.

Vojnici Hrvatske vojske u suradnji s djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe (JVP) i predsjednicima ugroženih mjesnih odbora i dalje distribuiraju vreće s pijeskom i plastičnu foliju za gradnju obrambenih nasipa dok se u vojarni Sveti Petar pune nove vreće s pijeskom kako bi održavali zalihu na razini 3.000 komada.

 

Ozbiljno upozorenje građanima

Jedan dio vatrogasaca, spašavatelja HGSS-a i Hrvatskog crvenog križa i dalje pomaže građanima na terenu, a dio ih je pušten kućama da se odmore prije eventualnog naleta nove veće bujice.

Ogulinski Stožer ranije danas je zbog vremenske prognoze s obilnim oborinama najavio mogućnost nailaska novog vodnog vala te izdao ozbiljno upozorenje građanima da si pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a Zavod za javno zdravstvo je putem Stožera građanima uputio Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

U pomoći Ogulinu i građanima koji su ugroženi poplavama na terenu je 67 pripadnika OSRH zajedno s potrebnom tehnikom

Namjenski organizirane snage Hrvatske kopnene vojske koje čine pripadnici Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske motorizirane brigade i Inženjerijske pukovnije i dalje pružaju pomoć građanima Ogulina koji je ugrožen poplavama nastalim uslijed obilnih kiša.

U Ogulin su stigli u nedjelju, 17. rujna. U večernjim satima danas, u utorak, 19. rujna 2017., na terenu je 67 pripadnika OSRH zajedno s amfibijskim vozilom, kombiniranim vozilom za utovar i kamionima-labudicama koji služe za prijevoz vreća.

Do sada su pripadnici OSRH napunili pijeskom više od 6000 vreća, a samo do danas distribuirali su ih više od 4000 na najugroženija gradska područja. Također, u ugroženim kućama vojska pomaže pri premještanju i spašavanju privatne imovine građana.

"Radimo sinkronizirano s pripadnicima MUP-a, vatrogastva, Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih voda kao i stanovništvom Ogulina. I dalje ćemo nastaviti s punjenjem vreća i biti ovdje, na raspolaganju građanima, koliko to god bude potrebno", rekao je zapovjednik NOS-a satnik Dražen Brkić, koji sudjeluje i u radu Kriznog stožera.

 

(Izvor: Index)

Tagovi
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 22:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top