Oko 250 migranata na GP Velika Kladuša – Maljevac: Granice neće biti otvorene

Oko 250 migranata nalazi se na 200 metara od granice na GP Velika Kladuša – Maljevac.

Broj migranata koji su došli do granice rastao je od jutros. Prema nezvaničnim informacijama, među njima je i oko 100 migranata koji su tokom noći stigli iz Bihaća. Dalje približavanje granici onemogućuju im pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša.

Migranti koji su noć proveli na GP Izačić počeli su se vraćati u hotel “Sedra”, potvrdila je za RVK glasnogovrnica MUP -a USK-a, Snežana Galić.

Situaciju nadziru i pripadnici Granične policije BiH, te hrvatske policijske snage, koje su raspoređene duž granice. Saobraćaj na zaobilaznici je i dalje blokiran, a na graničnom prelazu odvija se normalnim tokom. 

vk

Podsjećamo, i jučer je veća grupa od preko 100 migranata došla do GP Velika Kladuša-Maljevac, gdje su izrazili nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze, te izrazili bojazan za vlastitu sigurnost i živote, koji su im, kako su naglasili, ugroženi dolaskom zime. Uputili su apel Evropskoj uniji da im pomogne i smjesti ih na mjesto gdje će imati uslove dostojne čovjeka, jer ovdje  ih nemaju.

Nakon jednosatnog zadržavanja na granici, jučer su se vratili u Kamp Trnovi. Međutim, njihovo zadržavanje danas još uvijek traje. Nije poznato kakve su im dalje namjere, ali sigurno je da granice neće biti otvorene za njihov slobodan prolazak.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske saopćilo je kako se među migrantskom populacijom na području Bosne i Hercegovine i Srbije širi lažna vijest da će Hrvatska dozvoliti njihov ulazak u zemlju, i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Europe.

vk