Okončan projekat „Eko učionica sa igraonicom“ (FOTO)

Dana 11.5.2018.godine, uz financijsku pomoć Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, na području Unsko-sanskog kantona promovisan je još jedan projekat iz sredstava ekoloških naknada. Radi se o projektu pod nazivom „Eko učionica sa igraonicom“ sa kojim je iz oblasti energetske efikasnosti, u 2017. godini aplicirala JU Osnovna škola „Fadil Bilal“ iz Velike Kladuše.

Ova osnovna škola koja je osnovana davne 1953.godine, koju pohađa 240 učenika i 26 nastavnika i ostalih uposlenih, smještena je u Šumatcu, općina Velika Kladuša.

1_1.jpg

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva koje je dodijelilo neophodna sredstva za implementaciju projekta u iznosu od 15.000 KM, u krugu škole izgrađeni su zabavno-edukativni sadržaji. Naime, kreirani su uslovi za učinkovitiji rad ekološke sekcije, a i za igru i zabavu djece u pauzama nastave kao i nakon završetka nastave. U osnovi, veliki školski prostor uređen je na način da je oplemenjen sadnicama i opremom za dječiji igralište.

2.jpg

 

Ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša mr.Jasmin Burnić istaknuo je da mu je posebno zadovoljstvo prisustvovati ovakvim događajima, kada se na licu mjesta može uvjeriti da su financijska sredstva uložena u prave projekte koji imaju za cilj prije svega dobrobit djece, a zatim i šire lokalne zajednice. Također naglasio je okolišni aspekt projekta, jer je uređenjem školskog dvorišta prije svega kreiran prostor u kojem djeca mogu kvalitetno provoditi vrijeme vani, a da istovremeno mogu učiti o ekologiji i zdravom načinu življenja. Također je istaknuo, da je ovo vrsta projekata koja će sigurno i u budućnosti biti podržana od strane Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.