OKUPLJANJE EMINENTNIH IMENA BIH I SVIJETA U ZAGREBU: Dr. Rifet Šahinović na značajnom Simpoziju nauke i religije

Home

OKUPLJANJE EMINENTNIH IMENA BIH I SVIJETA U ZAGREBU: Dr. Rifet Šahinović na značajnom Simpoziju nauke i religije


Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u periodu 27 -29. aprila 2017. godine u prostorijama Islamskog kulturnog centra Zagreb, a povodom 30 godina od otvaranja Centra, održao je 24. Međunarodni simpozij o temi Znanost i religija - 2000 godina suradnje i osporavanja.

Riječ je o najvažnijem ovogodišnjem događaju u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Više od 200 uvaženih gostiju i predstavnika naučnog i intelektualnog društva regije, ali i svijeta prisustvovalo je simpoziju, pa su među uzvanicima bili veleposlanici i predstavnici više od 15 država kao i predstavnici fakulteta religijskih, prirodnih i društvenih nauka, teolozi, predstavnici međunarodne zajednice, vlasti, te naučnici.

Na simpoziju je sudjelovao i dr. Rifet Šahinović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. 

Dr. Šahinović je govorio na temu  Teologija prirode – molitva uma i molitva srca, a sažetak rada donosimo u nastavku:

Priroda je oduvijek bila predmetom ljudskoga mišljenja, a kroz povijest su se izdiferencirala dva različita gledanja na nju: filozofsko-religijsko i naučno.

Spomenute dvije perspektive posve se razlikuju po tumačenju i razumijevanju svijeta i čovjeka: u prvom slučaju priroda je posmatrana kao subjekt koji istovremeno izaziva i strah i divljenje čovjeka, a u drugom slučaju prema prirodi se odnosi kao prema objektu (npr. kod nekih naučnika), što ima za posljedicu izrabljivački odnos čovjeka prema njoj. Ipak, nauka i religija su bitni faktori u povijesti ljudskog mišljenja s tim da često imaju različite ishodišne tačke kada je posrijedi priroda. Ovaj rad teži da odgovori na pitanje kako naučnu kvantitativnost pomiriti s religijskom kvalitativnošću.

Formula molitva uma i molitva srca jedna je od dionica koja predstoji današnjem čovjeku u njegovome naučnom hodu. Ove dvije molitve preduvjet su izvođenja zaključka (a većina naučnika i teologa su saglasna s njim) da su naučne i religiozne „istine“ komplementarne, no metodološki neovisne.

Rad je podijeljen na pet poglavlja:

1. Odnos nauke i religije,
2. Moderna nauka u naučnotehnološkom smislu,
3. Odnos modernog čovjeka prema prirodi,
4. Teologija prirode,
5. Islamska perspektiva Molitva srca („dhikr al-qalbī“) i molitva uma („dhikr al-fikr“).

Pokrovitelji simpozija su predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić. Suorganizatori simpozija su Europska akademija nauka i umjetnosti, Katolički bogoslovni fakultet, Međunarodna akademija perinatalne medicine, Međunarodna akademija humane reprodukcije, Naučnoistraživački institut Ibn Sina.

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 10:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top