Oluja divlja po Njemačkoj, voda ruši zgrade, nosi ljude po ulicama

Jučer poslijepodne zapad Njemačke je pogodila strašna oluja. Najgore je bilo u gradu Wuppertalu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Jučer poslijepodne zapad Njemačke je pogodila strašna oluja. Najgore je bilo u gradu Wuppertalu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Snimci s tog područja prikazuju haos koji je nastao na ulicama. Obilna kiša potopila je ulice i pretvorila ih u rijeke koje su nosile sve pred sobom, pa čak i ljude.

Krov sveučilišta u Dizeldorfu srušio se zbog snažne oluje koja je pogodila zapadnu Njemačku, ali niko nije povrijeđen, objavilo je sveučilište na svojoj web stranici, a štete je pretrpio i grad Wuppertal.

Oko 50 kvadratnih metara krova sveučilišta srušilo se zbog jakog vjetra i kiše. Čitav podrum i prizemlje su poplavljeni, kazalo je sveučilište.

Glasnogovornik policije kazao je da se krov benzinske stanice u središtu Wuppertala također srušio, te oštetio 14 automobila koji su bili parkirani na tom mjestu.

Jedna je osoba uspjela izaći iz automobila prije nego se krov srušio, te je zadobila samo lakše povrede.

Kako javlja Bild, jaka kiša i bujice srušile su čak i krovove nekih kuća i benzinskih stanica, uništeno je na desetke automobila, a ljudi su ostali zarobljeni u trgovačkim centrima. Urušile su se i prostorije studentskog doma u Wuppertalu, ali na sreću nije bilo povrijeđenih.

Jučer u poslijepodnevnim satima došlo je do urušavanja krova benzinske stanice u Wuppertalu. Na benzinskoj je bilo parkirano 14 automobila, javlja Bild. Jedan vozač u posljednji je tren uspio pobjeći iz vozila i lakše je povrijeđen.

-Cijeli grad je pod vodom - kazao je glasnogovornik njemačke meteorološke službe.

 

Prema njegovoj procjeni, na području Wuppertala palo je više od 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Za sada nema informacija o žrtvama, ali ima podataka o nekoliko lakše povrijeđenih osoba.

Bild javlja da je jako nevrijeme pogodilo i Dizeldorf gdje je padao grad. Poplavljene su brojne kuće, saobraćaj je paraliziran, otkazani su i neki letovi. Meteorolozi su izdali i upozorenje za tornado.

Jako nevrijeme i u Sloveniji

I dijelove Slovenije pogodilo je jako nevrijeme, javlja RTV Slovenija. Najgore je bilo na području Kamnika, sjeverno od Ljubljane, gdje je padala obilna kiša i tuča.

Vatrogasci su izašli na teren i odradili 36 intervencija. Uslijed obilne kiše aktivirala su se i klizišta te je nekoliko stanovnika evakuirano iz svojih kuća zbog opasnosti od urušavanja.

RTV Slovenija javlja i da je na tom području došlo do udara munja u dvije kuće te su na teren morali izaći vatrogasci. Za sada nema informacija o žrtvama.

Evropski servis za Hrvatsku izdao upozorenje drugog (od tri) stepena

Upozorenja na nevremena izdana su za utorak i srijedu za veći dio zapadne i središnje Evrope.

Estofex tako upozorava na mogućnost razvoja jačih grmljavinskih ćelija te lokalno obilnije kiše, grad, ali i na mogućnost nastanka tornada, što se posebno odnosi na dio Francuske, zemlje Beneluksa, Njemačke te zapadni dio Češke.