Ombudsmeni BiH opredijeljeni za utvrđivanje pune istine u „slučaju Dragičević“

U instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine registrovan je predmet povodom tragične smrti Davida Dragičevića iz Banja Luke te žele, kako je saopćeno, jasno i nedvosmisleno iskazati svoje opredjeljenje u smislu utvrđivanja pune istine.

O svim preduzetim radnjama i njihovim rezultatima Ombudsmeni će upoznati roditelje pokojnog Davida Dragičevića i javnost.

U toj instituciji, navodi se u saopćenju, u skladu sa zakonskim nadležnostima, razmatraju sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju s jasnim ciljem kako bi se u konkretnom slučaju utvrdile sve relevantne činjenice i okolnosti.

Podsjećaju da su nezavisna institucija, uspostavljena s ciljem promoviranja dobre uprave i vladavine prava i sloboda fizičkih i pravnih osoba, kako je zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim sporazumima koji se nalaze u dodatku tog ustava.

S tim u vezi, institucija ombudsmena nadgleda aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Porodica banjalučkog mladića David Dragičević, koji je pronađen 24. marta na ušću u Vrbas u Banjoj Luci, tvrdi da je ubijen te su pokrenili svakodnevna okupljanja na kojima traže da se utvrdi, kako navode, istina i počinoci.