Omladinska banka Bihać postala dio porodice Fondacije Mozaik: Vjerujemo da možemo učiniti velike stvari

Dana 24. februara 2019. godine u Sarajevu Fondacija Mozaik je organizovala 11. okupljanje partnera i članica Mreže Omladinskih banaka - NAJBOLJI MLADI ZA (NAJ)BOLJU ZAJEDNICU.

Program “Omladinske banke BiH” ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama putem dodjele bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

U Sarajevu ove godine na konferenciji prisustvovalo je oko 250 mladih, a dio ove porodice od ove godine postali su i mladi Bihaća. Upravni odbor Omladinske banke Bihać čine: Almedina Silić, Dženita Bajrić, Tarik Imširović, Azra Beganović, Armin Halilagić, Ajla Dedić i Amar Liđan.

Image

U prethodnih 11 godina, Fondacija Mozaik je razvijala i podržavala program Omladinske banke u partnerstvu s 40 opština/općina/gradova. 1.200 članova i članica odbora je bilo uključeno u 40 omladinskih banaka, provedena su 2.004 projekta mladih  ukupne vrijednosti od oko 7 miliona KM (52% obezbjedili su mladi kroz mobilizaciju lokalnih resursa od 1.679 firmi, 1.037 institucija, 706 organizacija, 5.482 građana).

U toku 11 godina, od kada traje program Omladinske banke u BiH, 25.500 volonterki i volontera je učestvovalo u realizaciji projekata, a koji su radili 414.600 volonterskih sati da bi 780.000 ljudi imalo koristi od ovih projekata.

Image

Ispred Fondacije Mozaik prisutnima se obratio direktor Fondacije Zoran Puljić:  „Kreiramo novu generaciju mladih koji će kreirati nove društvene i ekonomske vrijednosti, pri tom biti pošteni i biti uzor drugim mladim ljudima.“

- "Kreirati naj(bolju) zajednicu nije lahko, ali kad se spoje najbolji mladi grada Bihaća, mi vjerujemo da možemo učiniti velike stvari. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane mlade ljude da nam se jave putem Facebook stranice Omladinska banka Bihać i da zajedno gradimo bolje mjesto za sve", poručuju članovi Omladinske banke Bihać.

Image