Onaj ko je za tebe birao, najljepše ti je odabrao

“Možda nešto ne volite, a to je dobro za vas; možda nešto volite, a to je zlo za vas! Allah zna, a vi ne znate.” (2:216)

Neke stvari imaju različitih definicija onoliko koliko postoji ljudi sa svojim mišljenjem. Matematika je horizontalna linija u mom životu koju matematičari nazivaju minus.

Ja ne smatram odsustvo svake stvari manjkom. Ta horizontalna linija u mom životu predstavlja most od onoga što želim do onoga što mogu. Svaki nedostatak ima određeni oblik, a mudrost je, kažu “postaviti svaku stvar na svoje mjesto”. Mjesto nedostatka nije ispred tebe, jer bi u tom slučaju bio prepreka. Mjesto nedostatka nije u tebi, jer bi postao i teret. Mjesto nedostatka nije na mjestu vrijednosti koju posjeduješ. Gdje je onda? Ono je na njegovom mjestu! Tako nedostatak postaje most ili odskočna daska preko njega samoga do uspjeha na drugom polju. Ovim načinom razmišljanja i djelovanja čovjek odgoni od sebe pesimizam i biva motivisan da otkriva nove vrijednosti i čini ih novinama u svom životu. Mnogi kažu da treba cijeniti ono što se ima. To je veliki savjet i sretan je onaj ko ga shvati i primjeni. Samo, dodajmo uz njega i taj: Cijeni to što nešto nemaš! Nekada posjedovanje nečega onemogućava posjedovanje suprotnosti.
Tako, onaj ko posjeduje zdravlje ne posjeduje bolest, ko posjeduje blago ne posjeduje siromaštvo i slično. U tom slučaju treba biti zadovoljan i zahvalan. Zadovoljstvo ispoljavati ubjeđenjem da si dobio ono što ti je trebalo, i da si dobio bilo šta a ne to, ono ne bi bilo bolje za tebe od toga, jer, Onaj ko je za tebe birao, najljepše ti je odabrao! Zahvalnost ispoljavati tako što ćeš na najbolji mogući način koristiti ono što imaš, tako da, ako uživaš blagodat zdravlja, te tvoj um nije usmjeren na bol i brigu, koristi svoje stanje za sticanje znanja, imetka i ostalih opskrba za ahiret i dunjaluk.

Insan se neće smiriti dok se ne pomiri sa istinom da mu neće doći ništa osim ono što je za njega stvoreno, da ga neće mimoići ono zbog čega je on stvoren, da neće stići niti uteći, da neće steći niti izgubiti, ništa manje ili više, ma koliko brinuo i jadikovao, od onoga koliko je Allah bio zadovoljan da mu iz svoje savršene pravde i mudrosti pokloni.

Allah, subhaneh, koji je u stanju održavati savršeni red u kosmosu, čija su prostranstva čovjeku nedokučiva, koji broji čovjeku neizbrojivi broj galaksija, zvijezda i ostalih stvorenja, neka je hvaljen njihov Stvoritelj u broju njihovom, u stanju ti je dati u pravi momenat prave stvari! Stoga, ne požuruj! Ne očajavaj! Ne gubi nadu u Allahovu milost!

Ako si iskušan mudro se odnosi spram tog iskušenja. Budi strpljiv dok boli prsa biju, jer to su, verovatno, udarci kojim te Allah želi ojačati, i ubiri iz njega pouke kojim te Allah želi podučiti. Pretvori iskušenje u blagodat, a biće sigurno blagodat ako njime stekneš Allahovo zadovoljstvo.