OO SDA CAZIN: Tribina povodom Dana zdravlja

Home

OO SDA CAZIN: Tribina povodom Dana zdravlja


Svake godine u cijelom svijetu se obilježava Svjetski dan zdravlja kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje ljudi, čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja o kojima brine Svjetska zdravstvene organizacija.

Ove godine kao tema nominirana od Svjetske zdravstvene organizacije je DEPRESIJA.

OO SDA Cazin u organizaciji Asocijacije žena, Asocijacije mladih i Asocijacije Fatma kao i svake godine organizirala predavanje povodom ovog dana na temu "Depresija u društvu".

Predavanja su održali Prim dr Elvir Selimbegović, specijaliste Neuropsihijatrije i dr Muhamed Lepuzanović specijalizant Neurologije, ljekari iz KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ jučer 27.04.( četvrtak), u velikoj sali Kulturnog centra Cazi , te im se ovim putem zahvaljujemo na izdvojenom vremenu.

Predavanje, uz kasniju mogućnost postavljanja pitanja je bilo izuzetno dobro posjećeno, te je od prisutnih ocjenjeno kao odlično i jako korisno.

OO SDA Cazin u saradnji sa svojim asocijacijama i dalje će nastaviti održavati ovakve i slične tribine o aktualnim problemima i temama koje muče naše društvo.

U prilogu kratki intervju Dr Lepuzanovića, o navedenoj temi.

1.Šta je to depresija?

Depresija je mentalni poremećaj koji se manifestuje depresivnim raspoloženjem, gubitkom interesovanja ili zadovoljstva, osjećanjem krivice sa niskim samopoštovanjem, nesanicom ili gubitkom apetita, nedostatkom energije i slabom koncentracijom.

2.Zašto je baš depresija tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja?

Zato što je depresija svakim danom sve aktuelnija tema, te se broj oboljelih rapidno umnožava.

Od depresije je trenutno oboljelo oko 120 miliona ljudi širom svijeta, a u narednih 20 godina, procjena je stručnjaka da će depresija biti najveći zdravstveni problem u svijetu. U bogatim zemljama, depresija je već u razmjerama epidemije, te loše utiče na cjelokupno društvo.

3.Koji su to simptomi depresije?

Iritabilnost, razdražljivost, izolacija (povlačenje u sebe), potom usporenost u kretnji i govoru. Poteškoće u koncentraciji, promjena u apetitu (izgladnjivanje ili prejedanje), umor, nedostatak energijei osjećaj bespomoćnosti.

Može da se manifestuje i kao mržnja usmjerena prema sebi, krivnja i bezvrijednost, gubitak interesa za aktivnosti u kojima su osobe ranije uživale, smanjena seksualna želja, misli o smrti ili suicidu, te nedostatak sna ili previše spavanja.

4. Kako se liječi depresija?

Liječenje depresije podrazumjeva primjenu lijekova-antidepresiva i psihoterapije.Tehnike opuštanja mogu biti od pomoći. P

rimjena zdravih životnih stilova, kao što su zdrava ishrana, dodaci ishrani poput omega-3 masnih kiselina, te vitamini B-kompleksa, a ne treba zaboraviti na rekreaciju (npr. šetnju).

5. Koji su savjeti u borbi prostiv depresije?

Ima ih mnogo, a navešću neke od njih: Ne prepuštajte se depresiji, vježbajte, zdravo se hranite, provodite vrijeme s Vašim najmilijim, odvojite vrijeme.

(Izvor: OO SDA Cazin)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 29/04/2017 - 13:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top