Općina Bos. Petrovac izgradnjom infrastrukture građanima želi olakšati život

Općina Bosanski Petrovac unatoč svim poteškoćama i problemima, realizacijom infrastrukturnih projekata život svojim građanima nastoji učiniti lakšim i ugodnijim. Tako je s JP Ceste Federacije BiH sačinjen projekt izgradnje kružnog toka na raskrsnici magistralne ceste M-5 prema Ključu i Drvaru, na ulazu u grad.

S ciljem kvalitetnijeg vodosnabdjevanja u toku je i izgradnja vodovodnih sistema Smoljana – Kapljuh, Revenik – Bahići, Vrtoče i Bravski Vaganac. Sredstva za izgradnju vodovoda u Vrtoču i Bravskom Vagancu u iznosu od 100. 000 eura Općini Bosanski Petrovac donirala je Vlada Republike Srbije.

Projekt izgradnje gradske vodovodne mreže je završen a u toku su pripreme za potpisivanje ugovora s izvođačem radova „Unioninvest“ iz Sarajeva. Vrijednost ugovora za ugradnju prečišćivača je oko 3.500.000 KM, a kako kaže načelnik, na tom putu se susreću s opstrukcijama.

Izgradnjom zgrade i useljenjem u nju, Općina Bosanski Petrovac je ove godine kvalitetno riješila problem socijalnog zbrinjavanja građana koji su tokom proteklog rata ostali bez vlastitog krova nad glavom. Potpisivanjem ugovora sa svim studentima, njih oko osamdeset, iz budžetske rezerve osigurana su sredstva za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 400 KM.

Općina financira i prijevoz učenika u školu a financijski podržava i porodilje kojima dodjeljuje po 500 KM.

Načelnik Hujić je najavio kako će Ministarstvo energetike u Vladi RS financirati asfaltiranje jedanaest kilometara duge dionice magistralne ceste kroz Rašinovac prema Krnjeuši i Bosanskoj Krupi. Ukazao je i na problem uknjižbe državnog zemljišta i podsjetio na slučaj farme „Arifagić“ čijem vlasniku, kako kaže načelnik Hujić, vladajuće strukture ne dozvoljavaju da nijednu kravu izvede iz svoga posjeda u Krnjeuši.

-To je nevjerovatno. To nije pošteno ni prema životinjama ni prema ljudima, poput Arifagića a niti prema nama građanima Bosanskog Petrovca u koji dolazi takav investitor. U Vijeću imam rasulo, gomilu ljudi, čast izuzetcima, koji ovom Petrovcu ne žele napredak. To su oni isti koji su raskućili ovaj Petrovac - poručuje općinski načelnik Zlatko Hujić.

Općina Bosanski Petrovac je ovih dana asfaltirala parkirališni prostor oko zgrade organa uprave a uskoro će biti uređen i ostali okoliš.

Na evidenciji nezaposlenih je oko hiljadu građana a više od hiljadu ih je zaposleno, kaže Hujić i dodaje kako jedan broj radi u industrijskoj zoni Gorinčani, u fabrici „Pirnar“ koja svoje proizvode u cjelosti izvozi na europosko tržište, i trebaju im radnici.

–Ovdje praktički nema nezaposlenih, samo što ima ljudi koji prave izbor, hoću raditi, neću raditi. Ja takve ne smatram nezaposlenima, kaže načelnik Hujić.

I iz Bosanskog Petrovca, kaže, cijele porodice odlaze u europske zemlje.