OPĆINA CAZIN: U posjeti delegacija istanbulske općine Šile

Home

OPĆINA CAZIN: U posjeti delegacija istanbulske općine Šile


U općini Cazin ovih dana boravi delegacija istanbulske općine Šile.

Tursku delegaciju danas je primio načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević, a razgovarano je o mogućnostima povezivanja i uspostavljanju saradnje između općina Cazin i Šile.

Šile je inače, istanbulska općina koja se nalazi u azijskom dijelu i na obali Crnog mora. Kako je kazao načelnik Šile Can Tabakoglu (Džan Tabakolu), njihova prva posjeta ovom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno Cazinu, ostavila je izuzetan dojam, a najveće su iznenađenje brojne sličnosti koje su otkrivene u razgovoru s domaćinima.

„Susreli smo se s općinom koja je jako aktivna i dinamična u svome radu i zbog toga imamo vrlo pozitivna očekivanja u vezi ovdašnje budućnosti. Naš je cilj ostvariti dobru saradnju i razmijeniti iskustva. Primjetili smo puno zajedničkih tačaka koje će nam pomoći u ostvarenju tog cilja“, kazao je načelnik Tabakoglu.

Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin, ističe da je svaka saradnja dobro došla, a ona u oblasti ekonomije naročito, s obzirom da je Cazin općina koja se razvija i kojoj je prosperitet na prvom mjestu.

„Naravno, između dvije države postoje historijske i tradicijske veze, a evo postoji i zajednička volja za puno toga dobrog što se može učiniti u budućnosti. Kako je Cazin općina u kojoj se puno radi na razvoju, nama je ekonomska saradnja na prvom mjestu. Jer, kroz do sada realizirane infrastrukturne projekte i uspostavu industrijske zone, želimo privući nove investicije. Turska ekonomija je ogromna i u punom usponu pa tu vidimo mogućnosti za korisnu razmjenu informacija sa ovim područjem“, kazao je Ogrešević.

Nakon predstavljanja karakteristika cazinske općine, razmijenjeni su pokloni između gostiju i domaćina, a delegacija iz turske općine nastavila je obilazak  Cazina.

Kako je zaključeno, uskoro će planovi za povezivanje i saradnju biti ozvaničeni i u skorijoj bi budućnosti ove dvije općine trebale početi i neke zajedničke projekte.

 

rtvc

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 18:39

Facebook komentari

Back to top