Općine u RS nemaju odluku o legalizaciji bespravne gradnje

Home

Općine u RS nemaju odluku o legalizaciji bespravne gradnje


Od 62 općine u Republici Srpskoj (RS), njih devet još uvijek nije donijelo odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. 

Resorno ministarstvo navodi da su to Istočni Mostar, Ribnik, Bratunac, Kupres (RS), Ljubinje, Šekovići, Foča, Oštra Luka i Bileća. 

Na osnovu Zakona o uređenju prostora i građenju, koji je snazi od prošle godine, općine u tom bh. entitetu su dužne da donesu odluku o legalizaciji bespravno početih ili izgrađenih objekata ili dijelova objekata i to u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. 

Na to ih je dopisom posjetilo i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. 

Činjenica je, navode u tom resoru, da postoji problem u nedostatku prostorno-planske dokumentacije u općinama, kao i nedostatak stručnog kadra koji treba raditi na tim poslovima. 

Resorno ministarstvo je zajedno s lokalnim zajednicama čak kreiralo neke odluke i stručnim kadrovima pomaže u realizaciji ove odluke. 

Postojećim zakonom nadležno ministarstvo nema pravni osnov da donese zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, ali je u kontaktu s općinama i radi na tome da i one ispune zakonsku obavezu i donesu svoje odluke o legalizaciji bespravne gradnje do kraja ove godine.

 

Fena

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 01:59

Facebook komentari

Back to top