Općinski štab CZ Bosanska Krupa donio odluku o prestanku stanja nesreće

Krupa
Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa je na danas održanoj sjednici, slijedeći primjer Vlade FBiH, donio odluku o prestanku stanja prirodne nesreće u općini Bosanska Krupa koje je proglašeno zbog pandemije koronavirusa.

Osim toga k znanju je primio informaciju o utrošku sredstava posebne naknade u toku trajanja stanja nesreće.

Stanje nesreće u Federaciji ukinuto je nakon više od dva mjeseca i prestaje važiti 31. maja. Tada prestaju važiti i sve odluke Federalnog štaba civilne zaštite, a dalje će odlučivati i o tome javnost obavještavati Ministarstvo zdravstva FBiH. Slijedeći odluke viših nivoa vlasti, odluku o prestanku stanja nesreće donio je danas i Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa.

Ova odluka je stigla nakon ublažavanja niza mjera, među kojima su i ukidanje samoizolacije i otvaranje granica. Podsjećamo, Vlada FBiH je 16. marta donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće radi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.
Dan kasnije, 17. marta, Vijeće ministara BiH  na poziv Predsjedništva BiH proglasilo je vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće. Istog dana, odluku o stanju nesreće za lokalni nivo donio je i Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa.

Bez obzira na ukidanje stanja nesreće, Općinski štab i dalje apeluju na građane da se pridržavaju osnovnih preporuka, a to je držanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i često pranje ruku.

Članovima štaba prezentovana je informacija o utrošku sredstava posebne naknade za vrijeme stanja nesreće iz koje je vidljivo da su u Bosanskoj Krupi u svrhu preventivnog djelovanja i suzbijanja širenja koronavirusa utrošene skoro 62 hiljade KM. Od toga je 20 hiljada doznačeno Domu zdravlja, većina za uspostavljanje izolatorija, skoro 20 hiljada je utrošeno na gorivo svih službi poput civilne zaštite, policije, volontera, povjerenika, komunalnog preduzeća, a ostatak je utrošen na nabavku zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava, ali i dezinfekciju gradskih i prigradskih ulica, te javnih ustanova i preduzeća.