Operativna grupa USK: Zabraniti kretanje migranata kroz gradove zbog koronavirusa

migr
Migrante žele držati u postojećim kampovima koje također namjeravaju zatvoriti i otvoriti novi kamp van gradske zone.

 

Danas je zasjedala operativna grupa za migrante Unsko-sanskog kantona na kojoj su doneseni zaključci da se migrantima zabrani kretanje kroz gradove zbog rizika od koronavirusa, da se nastavi sa aktivnostima u pravcu zatvanja migrantskog kampa Bira u Bihaću te da se kao nova lokacija odredi livada Lipa, gdje bi se formirao šatorski kamp po uzoru na Vučjak od prošle godine.

- Kada se treba problem migranata rješavati u Tuzli i Sarajevu onda sve to brže ide zbog podrške nadležnih, kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji je i ponudio lokaciju Lipa uz suglasnost Gradskog vijeća Bihaća.

Ni međunarodna zajednica sa IOM-om nije učinila dovoljno da se ublaži kriza u ovom kantonu.

- Imali su cijelu zimu, nije bilo snijega, da naprave na vrijeme adekvatan migrantski kamp i nisu to učinili, podsjetio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Otežavajuću okolnost za operativnu grupu ali i cijeli kanton predstavlja migrantska kriza na Grčkoj granici, najavljeni novi talas migranata, ponovna uspostava talgo linije iz Tuzle i Sarajeva za Bihać, ali i svijetska prijetnja koronavirusom.

- Mi već imamo prve slučajeve u susjedstvu, svojim građanima smo ograničili kretanje pa onda moramo i migrantima ograničiti kretanje iz istog razloga, kazala je ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

FAHRUDIN BENDER