Opravdani zahtjevi urodili plodom: Neće biti poskupljenja brašna i kruha

Grad
Posljednjih dana su primjetna značajna povećanja cijena na tržištu, posebno hrane, ulja i brašna. Svakodnevno pristižu reakcije zabrinutosti potrošača, a zahtjeve za uključivanje Vlade FBiH i donošenje mjere za zaustavljanje ovoga rasta cijena i ograničavanje marži, zvanično je zatražio i Nezavisni blok

Lider ove stranke Senad Šepić je izjavio da je “neprihvatljivo ovakvo naglo divljanje cijena u ovom teškom vremenu pandemije i da Vlada FBiH mora utvrditi mjeru i maksimalnu visinu marži, posebno za osnovne, prehrambene artikle, zatim, medicinsku opremu, maske i lijekove, kao i gorivo, jer je i tu evidentno poskupljenje koje nema uporišta u cijenama na svjetskom tržištu.” Ovo je nastavak akcije Nezavisnog bloka, po ovim principima, jer je ova stranka i u martu prošle godine, kad su registrirani prvi zaraženi koronavirusom u BiH i krenula pandemija, prva podnijela ovaj zahtjev Vladi, a takodjer i od ranije je zahtjevala ograničenje marži na gorivo. 

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić i Rusmir Hrvić, predsjednik uprave AS Holdinga u okviru koga su  proizvodni pogoni kompanija Klas, Vispak, Sprind, AC Food, AS Logistics, AS, ZIM i Solana, razgovarali su o situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, odnosno promjenama na svjetskom tržištu koje uzrokuju i povećanje cijena u Federaciji BiH što izaziva dodatno opterećenja građana.

AS Holding, jedan od glavnih proizvođača hrane u BiH i njegove kompanije, zajedno sa drugim domaćim proizvođačima, spriječili su prošle godine, početkom pandemije, veliku privrednu krizu, isporučujući neprekidno i bez zastoja brašno i ostale osnovne životne namirnice na cijelom tržištu BiH.

Rusmir Hrvić je, naglasivši svjesnost teške situacije u kojoj smo se svi našli usljed pandemije koronavirasa, rekao da AS Holding, kao vodeća prehrambena kompanija, svjesna društvene odgovornosti, neće ići s povećanjem cijene hljeba.

„AS grupacija kao temelj bh. ekonomije spremna je za sve izazove i vanredne situacije kao što je ova u vezi s pandemijom koronavirusa. BH građani imat će dovoljnu i neprekidnu opskrbu osnovnih životnih namirnica domaćih proizvođača", istakao je Hrvić.

Premijer Novalić je, izražavajući podršku menadžmentu i proizvodnim pogonima AS Holdinga, kao i zaposlenicima koji u punom kapacitetu rade kako bi osigurali da građani imaju neometano snabdijevanje, ponudio svaku pomoć koju Vlada Federacije može obezbjediti kako bi se osigurao nesmetan nastavak proizvodnje, ali i kako ne bi došlo do povećanja cijena brašna i hljeba što ovih dana izaziva dodatnu zavrinutost građana.

S obzirom na rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda koje diktira slobodno tržište, odnosno cijene pšenice i nafte na svjetskom tržištu, premijer Novalić je izrazio spremnost da Vlada u skladu sa svojim kapacitetima i resursima intervenira i pomogne bh. proizvođačima.

Izvor: