General Mašović: Oružane snage neće poslušati Dodika

General Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kazao je u emisiji Pressing N1 televizije da ne vjeruje ''da će pripadnici Oružanih snaga poslušati Milorada Dodika'' pojasnivši da bi eventualna promjena uniforme za vojnike predstavljala krivično djelo.

Podsjećanja radi, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik proteklog vikenda u Banjaluci je zatražio od komande Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to ''njihov dan'', prenosi N1.

Na pitanje urednika i voditelja Amira Zukića šta će se desiti ukoliko vojnici zaista promjene uniforme, Mašović je kazao da su sankcije zakonski jasno precizirane.

''Prvo, ne vjerujem da će do toga doći. U toj situaciji, svaki pripadnik koji prekrši i napravi individualno krivično djelo, individualno će biti procesuiran. To podrazumijeva, prestanak profesionalne vojne službe, ali i pokretanje krivične odgovornost pred nadležnim tužilaštvima'', rekao je Mašović.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pojasnio je i šta slijedi ukoliko pripadnici OS BiH promijene uniforme kako je to prije nekoliko dana najavio Milorad Dodik, predsjedavajući državnog Predsjedništva.

Zakon je jasan.

"Ja vjerujem pripadnicima Oružanih snaga, svojim komandantima, svojim vojnicima, da su oni ustvari kroz ono što su potpisali i kroz zakletvu državi Bosni i Hercegovini, jasno prepoznali svoje obaveze i nadležnosti i ono što se od njih očekuje. I u praksi vidim da su oni vrlo posvećeni poštivanju zakona i sprovođenju zakonskih obaveza. Bilo kakav pokušaj sprovođenja pojedinačnih naređenja podrazumijeva krivično gonjenje. Bilo kakvo kršenje zakona podrazumijeva individualnu odgovornost. Oni koji ih pozivaju moraju biti svjesni da krše Zakon o odbrani i pokušavaju da naruše dignitet Oružanih snaga'', naglasio je on.

Da li je u proteklih nekoliko dana primijetio promjene u kasarnama?

''Štaviše, od generala i komandanata jedinica i pripadnika s kojima sam boravio ovo par dana, svi pokazatelji govore drugačije. Da su ti pripadnici svjesni svoje uloge i odgovornosti u poštivanju Zakona o odbrani i Zakona o službi. Ono što trebamo svi da razumijemo je da mora postojati vladavina zakona i da nema niko pravo da krši zakon, a da prođe bez sankcija'', poentirao je on.

Dio razgovora posvećen je i elementarnim nepogodama koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana. Oružane snage ponovo su reagirale i pomogle stanovništvu pogođenih područja, a Mašović ističe da je zakon u tom pogledu jasan.

''To pitanje podrazumijeva zakonsku obavezu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine je jedan od zadataka Oružanih snaga je pružanja pomoći civilnim strukturama. Oružane snage od svog formiranja, zaključno sa jučer i danas, su bile spremne da reaguju i uspunjavaju svoje zakonske obaveze. 2014. godine je bio možda najveći obim angažmana usljed katastrofalnih poplava. Zaključno s današnjim danima Oružane snage su bile uvijek na raspolaganju svojim građanima'', rekao je Mašović.

''U Bijeljini su 2014. godine bili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine: I Bošnjaci i Hrvati i Srbi. Isto je bilo u Šamcu, Doboju i Maglaju. To govori o tome kako Oružane snage funkcionišu. Oružane snage predstavljaju najintegrativniji dio bosanskohercegovačkog društva. Oružane snage su više nego što u simboličnom smislu znače same riječi, one su kohezivni faktor države Bosne i Hercegovine i na najbolji način prezentuju sve građane u Bosni i Hercegovini'', dodao je on.

Mašović je potcrtao da je Predsjedništvo vrhovni komandant Oružanih snaga i da se odluke o aktivnostima donose konsenzusom.

''Ovdje je vrlo bitno razumjeti par činjenica. Kao prvo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je vrhovna komanda i isključivo donosi odluke kad je u pitanju upotreba Oružanih snaga - konsenzusom. Ne postoji mogućnost izuzev procedure kršenja zakona i urušavanja sistema lanca komandovanja i kontrole, da pojedinačno bilo koji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izdaje bilo kakva naređenja Oružanim snaga. Nama u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, vrhovna komanda je Predsjedništvo, ne pojedinačno članovi'', dodao je general Mašović.

On je pojasnio strukturu Oružanih snaga rekavši da ih ne čine samo pukovi već komande jedinica Oružanih snaga različitih rodova i službi.

''Zračne snage, protvizračna odbrana i kopnene jedinice. U okviru toga mi imamo i tri pješadijska puka. Zakon o službi jasno propisuje da su komande pješadijskih pukova administrativne komande koje nemaju nikakve operativne i komandne nadležnosti. Komande pukova imaju brojno stanje do deset pripadnika, nijednog pojedinca i nijednu jedinicu kojima mogu naređivati i komandovati'', pojasnio je general Mašović.

Šta su zapravo pukovi i koje su njihove nadležnosti?

''Pukovi baštine tradiciju vojske i naroda iz kojih su proizašli. Njihova isključiva nadležnost je da baštine tradiciju i u suštini jedanput godišnje. Oni se pojavljuju na nekim dodatnim manifestacijama, Međutim, komande pukova nemaju funkcionalno nikakvu suštinsku vrijednost. Nemaju ni operativnu ulogu, samo tradicijske uloge. Mogli ste vidjeti da svi pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su obučeni u jedinstvenu uniformu. Ta uniforma je u skladu sa Zakonom o službi član 20. Zastava BiH na desnom ramenu, a pripadnici pješadijskih bataljona imaju mogućnost da na lijevom ramenu nose obilježje jednog od tri puka. To je, mislim, sasvim dovoljan okvir koji zadovoljava potrebe svih naroda'', poručio je on.

Pogledajte video kompletnog razgovora s generalom Mašovićem.