OŠ "PODZVIZD" U PROJEKTU OBUKE PREDŠKOLSKE DJECE

Home

OŠ "PODZVIZD" U PROJEKTU OBUKE PREDŠKOLSKE DJECE


Osnovna škola „Podzvizd“ iz Podzvizda kod Velike Kladuše jedna je od četiri  kantonalne osnovne škole koje su ušle u projekt obuke predškolske djece, generacije 2006. godište koji će naredne školske godine po prvi puta sjesti u đačke klupe

Cilj ovog projekta je da djeca, budući đaci, iz ruralnih područja, osjete školu i upoznaju se sa onim što ih čeka kada redovno pođu u školu. Ovaj zanimljivi projekt pored djece obuhvaća i određenu edukaciju roditelja koji će svoju djecu dovoditi u školu.

Realizacija projekta počinje početkom marta naredne godine i trajat će tri mjeseca a Osnovna škola „Podzvizd“ koja je implementirala projekt već danas je spremna da primi buduće polaznike.

            Ovaj projekt podržali su Ministarstva obrazovanja svih nivoa, te međunarodne nevladine organizacije „Save the children“ i „Step by step“ a Osnovna škola „Podzvizd“ aplicirala je na ovaj projekt. U projekt su sa prostora USK-a, pored Osnovne škole „Podzvizd“, ušle još Osnovne škole „Čavnik“ iz Čave – općina Bužim, „Otoka“ iz Bosanske Otoke i „Gata“ iz Gate. 

            OŠ «Podzvizd» preuzela je i realizirala obavezu postavljanja novih, toplih podova, i uređenje zidova dok su ostali učesnici u projektu obezbjedili novu opremu i sav potrebni materijal. Posebno uređena i opremljena učionica smještena je u „Staroj školi“, dakle školskoj zgradi koja je izgrađena prije ravno 100 godina kada je i primila prve učenike. Za vrijeme Drugog svjetskog rata tu je bila smještena partizanska bolnica te tako ima karakter kulturno-historijskog spomenika iz narodno-oslobodilačke borbe. Škola je bila matični školski objekt, ali i nakon izgradnje nove školske zgrade i dalje služi svojoj svrsi jer su u njoj stvoreni svi preduslovi za korištenje sa centralnim grijanjem, tekućom vodom i uređenim sanitarnim čvorovima.

rtvusk

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 19:26

Facebook komentari

Back to top