Osam stvari koje nikako ne smijete da radite kada nestane struje

Home

Osam stvari koje nikako ne smijete da radite kada nestane struje

Kada ostanete u mraku, postoje stvari koje nikako ne smijete da radite i neke koje su obavezne.

1. Nemojte da pretpostavljate da je nestalo struje u cijelom kraju. Provjerite da li vaše komšije imaju struju, a ako vidite da oni nisu u mraku pogledajte vaše osigurače. Nemojte sami pokušavati da popravite stvar, već zovite električara.

2. Svijeće su godinama korištene u ovakvim situacijama, ali je velika opasnost od izazivanja požara. Nabavite punjive lampe i uz njih osvijetlite vaš dom.

3. Isključite iz struje uređaje kao što su tv, šporet i lampe jer rizikujete da ih dolazak struje sprži ukoliko ih ne isključite iz štekera.

4. Otvarajte frižider samo povremeno i kad je to neophodno kako se hrana ne bi pokvarila. Stvari iz frižidera stavite u kadu kako biste spriječili poplavu u stanu usljed otapanja.

5. Nemojte spremati unutra hranu na roštilju koji je namijenjen za upotrebu na otvorenom jer tako sebe i ukućane izlažete štetnim gasovima. Takođe, nemojte izlaziti iz kuće da sređujete dvorište dok traje oluja.

6. Ukoliko je napolju hladno, nemojte da dozvolite da vaše cijevi zalede. Pokrijte ih ili ih izolirajte stiroporom. Obezbijedite i dovoljno toplih pokrivača za ukućane.

7. Pazite da ne potrošite svu vodu iz bojlera. Ne znate kad će struja ponovo da dođe, a ako vaša pumpa za vodu radi na struju bit ćete u problemu.

8. Bateriju mobilnog telefona štedite za svaki slučaj i obavezno nabavite neku eksternu bateriju za slučaj nužde. 

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Objavito: Pet, 09/15/2017 - 13:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top