Oskrnavljena crkva u Čekrčićima kod Visokog: Oštećen krov, zapaljeni Sveto evanđelje i ikone

Submitted by Emina on Pon, 25/06/2018 - 10:16
Pravoslavna crkva u Čekrekčijama (Čekrčići) u općini Visoko je obijena. Oštećen je časni prijesto, polomljeno nekoliko ikona koje su potom zapaljene sa Svetim evanđeljem, rekao je arhijerejski namjesnik sarajevski Jadran Danilović.

Svećenik Danilović je naveo da je provaljeno na crkvena vrata, da je polomljena ploča časnog prestola, te da su ikone i Evanđelje zapaljeni na sredini crkve.

Vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije crkve koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana prije godinu.

– Napravljena je šteta, jer se nije imalo šta odnijeti – objasnio je svećenik Danilović.

Prema njegovim riječima, vandalizam, kojim se šalje ružna poruka ovdašnjim malobrojnim Srbima, dogodila se prije dva dana.

 

Vandalizam je prijavljen policiji koja je izašla na lice mjesta, te skoro završila uviđaj.

Danilović kaže da počinioci veoma rijetko budu pronađeni, što zna iz iskustva kada je on bio meta napada lopova, te da ne zna  hoće li i sada biti pronađeni.

– Dok je bilo češćih provala u crkvi na Pofilićima, govorio sam da je to ožiljak na svakoj crkvi, i u Pofalićima, Visokom, ožiljak na svakom čovjeku koji tamo živi i radi. Veoma ružna poruka – istakao je svećenik Danilović.

On je napomenuo da su napadi na pravoslavne bogomolje sada rjeđi, te da je posljednji put to bilo prije godinu i po u Pofalićima.