Heftičnjak: Osmica trči počasni krug

heft104

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Direktor OSE Mehmedagić predat Tužilaštvu: Ima li diplomu i kako je zaradio novac za kuće?

Urušavanje institucija države traje od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu, a potpuna privatizacija doživljava svoj vrhunac za vrijeme vladavine trojca – Dodik-Čović-Izetbegović. Svaki od mini-vladara kontrolira svoj tor i javni poslovi su stavljeni u funkciju zaštite njihovih porodica i stranaka koje im služe kao paravan demokratije. Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), jedan je od tih vjernih kadrova i privatni je obavještajni štit Bakiru Izetbegoviću. Protekle sedmice Osmica je uhapšen

po nalogu Tužilaštva BiH, a koje provodi istragu protiv Mehmedagića u aferi “Diploma”. U okviru istrage se nastoji utvrditi validnost diplome koju je Osmanagić stekao na Američkom univerzitetu u Tuzli iako tamo, kako se sumnja, nikada nije bio student. I naravno da je SDA odmah organizirala ''patriotske'' proteste i da su to predstavili kao ''udar na Bošnjake'', ali hudi znaju da se radi o odbrani Bakira Izetbegovića i njegovog političkog establišmenta. Privatna država ne može uspjeti i to javnost mora znati. Umjesto sposobnih, ljudi koji su stručni, redom se postavljaju podobni kadrovi. Nažalost, to se pokazalo spornim i kod onih koji kao žele drugačiju politiku od Bakirove, pa je NIP Dine Konakovića djelom pokazao da voli nepotizam, čak su za kratak period dobili i svoju vlastitu odrednicu – ''nipotizam''. Ova zemlja ima budućnost samo kako njene institucije budu profesionalne, da mogu da se izbore sa nepotizmom, kriminalom i korpcijom. Osmica je sigurno kadar prošlosti.

Čović: Bez izmjena Izbornog zakona nema ni izbora

U demokratskom društvu kada neko ugrožava Ustav i demokratske institucije, u šta se svakako računaju i demokratski izbori, bude zatvoren. Naravno, to se neće desiti šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću dok je god u Tužilaštvu BiH glavna njegova lična tužiteljica – Gordana Tadić. “Izbori su planirani za iduću godinu, ako se usvoji Izborni zakon. Bez Izbornog zakona izbori se ne mogu organizirati i provesti, kao što se izbori u Mostaru nisu mogli organizirati dok se nismo dogovorili o izbornim pravilima u Mostaru. Odlukama Ustavnog suda BiH pojedine odredbe Izbornog zakona stavljene su izvan snage. Dakle, da bi se iduće godine održali izbori, u ovoj neizbornoj godini se u Parlamentu BiH moraju usvojiti izmjene Izbornog zakona”, kazao je Čović. Lider HDZ-a BiH vlada u ovoj zemlji zajedno sa svojim etnonacionalnim pajdašima već dvadesetak godina i svo vrijeme njegovi kadrovi uživaju funkcijama i to Čović predstavlja kao – ugroženost hrvatskog naroda. Naravno, da je to šuplja priča, te ga je na posljednjoj sjednici fantomskog HNS-a raskrinkao Mostarac Slaven Raguž, komentarišući da je HDZ najviše odgovoran za lošu poziciju Hrvata u BiH. Odlazak Čovića i njegove politike svakako bi bio najbolji za hrvatski narod. 

 

Oglasio se Bazdulj nakon što je proglašen nepoželjnim u Bihaću: Prvom prilikom ću navratiti i s ćejfom ispijati pive

Muharem Bazdulj spada u paletu likova koji su s pravom omraženi kod čestitih ljudi, jer njegovo druženje i podrška Peteru Handkeu, nobelovcu koji otvoreno negira genocid, nije nešto što priliči bilo kojem piscu i javnom radniku iz Bosne i Hercegovine. Inicijativu u Gradskom vijeću da se u Bihaću zbog podrške osobama koje negiraju genocid proglasi nepoželjnom osobom podnijela je vijećnica Nezavisnog bloka Elvira Selmanović. Bazdulj, drsko je odgovorio da će u Bihaću “s velikim ću ćeifom prvom prilikom navratiti i ispiti jedan ‘preminger’. Zapravo, neću stati na jednom”. “Poznato je da je Kusturica u ratnim godinama veličao politiku Slobodana Miloševića, a svaki normalan čovjek trebalo bi da negira takve stvari. Poznato je da je genocid u Srebrenici najveća tragedija i istorijska istina i negiranje genocida se može okvalifikovati kao zločin”, tvrdi Selmanovićeva. Bazdulj je za svoje ''bazduljanje'' i podršku vladajućem režimu Aleksandra Vučića u Srbiji nagrađen pozicijom u Upravnom odboru Radiotelevizije Srbije.

 

Zvizdić o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH: Nema razloga da ne ispunim želju Izetbegoviću

Jedno od velikih pitanja za naredne izbore 2022. jest – gdje će Denis Zvizdić, posljednji od SDA-ovih odmetnika. Zvizdić još drži poziciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, a u medijskim nastupima prilično jasno potvrđuje nagovještaje kadnidature za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. “Zaista moramo jasno razumjeti da u ovom trenutku predstavnici političkih partija iz Republike Srpske, koji su u vladajućoj koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine, dominantno SNSD, ne žele da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna, prosperitetna država, da bude država koja ima kredibilitet u regionalnim i međunarodnim odnosima. Zbog toga imamo takav pristup ključnim pitanjima, koji je potpuno suprotan od onoga što je potreba za napretkom Bosne i Hercegovine.“ Zvizdićeva kandidatura će biti najveći problem za Bakira Izetbegovića, ali i za Dinu Konakovića koji je također pokazao aspiracije da bude kandidat za člana Predsjedništva.  

 

Smijenjen Admir Čavalić- direktor Agencije za privatizaciju, gradski vijećnik i ‘nezavisni ekonomski analitičar’

Ima likova u Bosni i Hercegovini koji su i ministri, i zastupnici, i predsjednici Federacije, i članovi upravnih i nadzornih odbora... Čitava armija, a jedan od najizraženijih predstavnika je Aljoša Čampara. No, o Čampari sve znamo, ali ima i onih likova koji se javno prestavljaju kao ''nezavisni'', recimo, ekonomski stručnjaci, u suštini nisu nimalo naivni niti nezavisni. Takav je nedavno smijenjeni direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Admir Čavalić. Njega je na tu poziciju postavila stara vlast, Stranka za BiH, tačnije. Čavalić je, uz to, i vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle. Znači, Čavalić je u isto vrijeme bio i direktor i gradski vijećnik u Tuzli, a često se u ulozi ekonomskog analitičara pojavljuje u medijima i kao ‘nezavisni analitičar’, što je, prema ovome što vidimo, očita prevara jer se radi o čovjeku politički angažiranom kadru i funkcioneru. - Na izvještaj o radu Agencije za prošlu godinu nije iznesena niti jedna primjedba ni na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona (TK), nadležne skupštinske komisije, a ni Skupštine TK, žalio se Čavalić kako je politički smijenjen, ali nije rekao i kako je došao na poziciju direktora. To kao nije politički...

 

Konaković i Radončić na talasima 'Herceg Bosne' podrivaju građansku i demokratsku budućnost BiH

Prvo je Elmedin Konaković podržao pristup Dragana Čovića o ''legitimnom predstavljanju'', a onda ga je podržao ko drugi nego Fahrudin Radončić. Mediji pod Čovićevom kontrolom slavodobitno pišu o ''bošnjačkim liderima koji žele kompromis'', ali ustvari to su sve floskule i daljnje etničko mrcvarenje zemlje.

Otišao Elmedin Konaković pa iz studija Mate Đakovića zaplivao na talasima "Herceg Bosne". Kao bivša perjanica SDA, danas izbjeglica u dresu svoje stranke, Konaković se odlučio na medijski pakt sa Draganom Čovićem poručivši da "Bošnjaci ne trebaju birati političke predstavnike Hrvatima". Čini se da je Čovićev san o trećem entitetu, makar i u formi izborne jedinice dobio novog partnera. Vadio se Konaković da su mu montirali izjave, rezali snimke, ali ni to mu nije uspjelo, jer postoji cjeloviti snimak. Šute partneri iz Naše stranke i SDP-a, ali javnost vidi da Konaković i Radončić politiku vide kao priliku za vlast, a ne za pravljenje ozbiljne države.

U poplavama u Njemačkoj poginulo 59 osoba, Merkel obećala pomoć

Najmanje 59 osoba je poginulo, a stotine se vode kao nestale u najvećim poplavama ikada zabilježenim u Njemačkoj. Shodno tome, Angela Merkel, njemačka kancelarka, obećala je podršku u ovoj teškoj situaciji. Belgija je registrovala 11 smrtnih slučajeva nakon ekstremnih vremenskih uslova, za koje političari kažu da je posljedica klimatskih promjena, piše BBC. Stručnjaci kažu da se očekuje da će klimatske promjene povećati učestalost ekstremnih vremenskih događaja, ali da je povezivanje pojedinačnih događaja sa globalnim zagrijavanjem komplikovano. Merkel je tokom sastanka sa predsjednikom SAD Joeom Bidenom u Washingtonu, izrazila “najdublje saučešće” svima u regionu koji su izgubili najbliže nakon “dana brige i očaja”. Najteže su pogođene njemačke pokrajine Rhineland-Palatinate i Sjeverna Rajna-Vestfalija, a teška situacija je i u Belgiji i Nizozemskoj. Poplava je bilo i u Luksemburgu i Švicarskoj.