fbpx Oštra osuda podizanju krsta u čast ruskih vojnika u Višegradu

Oštra osuda podizanju krsta u čast ruskih vojnika u Višegradu

Home

Oštra osuda podizanju krsta u čast ruskih vojnika u Višegradu


Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa oštro osuđuju današnje podizanje spomen- obilježja krsta u čast ruskim vojnicima.

Smatraju da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se provociraju i namjerno vrijeđaju žrtve, te negira uloga ruskih vojnika u ratnim zločinima počinjenim u Višegradu koji su bili dobrovoljci u redovima Vojske RS. Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida u Bosni i Hercegovini.

Ova ceremonija nagradila je zločin i dobrovoljce koji su ubijali nevine žrtve u Višegradu i poslala je jasnu poruku da je suživot nemoguć.

Isto tako je pokazala mračnu dvoličnost RS-a, dok nevine žrtve u Prijedoru nemogu da dobiju spomen obilježje za 102 ubijene djece, a da ne spominjemo sve druge žrtve, ruskim dobrovoljcima se podiže spomen-obilježje.

RS i Rusija i dalje dokazuju da im mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini nije cilj, te da će i dalje provoditi destruktivne poteze kako bi što više vrijeđali nevine žrtve.

Predstavnici Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog i Hrvatskog naroda trebaju da što prije pokrenu incijativu da se spomen-obilježje krsta u Višegradu ukloni, u suprotnom će dozvoliti da jedan entitet i strana država, i.e. RS i Rusija, diktiraju gdje i kako će se obilježavati mjesta stradanja, odnosno kako će zločin i zločince pretvoriti u heroje.

(Izvor: Udruženje žrtava i svjedoka genocida)

Tagovi
Objavio: Wed, 12/04/2017 - 11:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top