Oštre kritike na račun Inzka: Izmišljotina, najobičnija namjerno plasirana laž

BiH je ušla u sivu zonu i nalazi se u kandžama neodgovornih političara koji namjerno blokiraju proces formiranja vlasti da bi spriječili da partije koje su izborni pobjednici u Republici Srpskoj preuzmu pozicije na nivou Bosne i Hercegovine u skladu sa voljom građana RS. To predstavlja direktan udar na volju birača u RS, kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

"Postojeći Savjet ministara BiH nema legitimitet, kredibilitet, autoritet da učestvuje u bilo kojem procesu. Hrvatski ministri skoro da ne učestvuju u radu ovog predugo odlazećeg Savjeta ministara, srpski ministri tamo vegetiraju. Takav Savjet ministara niko ne uzima zaozbiljno ni u BiH ni u inostranstvu", kazala je Cvijanović, te nastavila:

"Da kojim slučajem neka partija iz Republike Srpske blokira formiranje Savjeta ministara kao što to radi svjesno SDA, svi zapadni mediji bi žigosali RS, da podriva BiH, da podrivamo demokratiju, što upućeje na zaključak da postoji sprega između SDA i stranog faktora ili bar pojednih stranih zemalja".

Kako je kazala, ne manjka izmišljenih tema o RS, prenosi N1.

"Želim da se osvrnem na izvještaj koji je Valentin Inzko podnio u Savjetu bezbjednosti. Odbacujem u ime institucija i građana RS sve navode koji su tamo izneseni na račun RS. U pitanju je laž i brutalna manipualcija. Odbacujem tvrdnju da ukidanje visokog predstavnika traže oni koji žele da destabilizuju zemlju zato što ukidanje visokog predstavnika traže oni koji žele da vide evropski put. Visoki predstavnik je umanjio demokratski kapacitet BiH, bio najčešće u funkciji pogoršavanja umjesto poboljšavanja unutrašnjih odnosa BiH. Uskratio je važnom međunarodnom forumu tačne i istinite informacije. Odbacujem i tvrdnje da uspostavljanje rezervnog sastava policije predstavlja formiranje vojske ili oružanih snaga RS. To je čista izmišljotina, najobičnija namjerno plasirana laž. Odbacujem tvrdnje Inzka da su izvještaji koje Vlada RS šalje Savjetu bezbjednosti nelegalni i da ne postoje. Da ne postoje, ne bi bili citirani. Nisu ni nelegalni", navela je on.

Kako je kazala, poslata je poruka da ne postoji evropska perspektiva za BiH.