Oštre mjere: Oni koji nemaju masku odmah plaćaju kazni, a objekti se zatvaraju

korona
Imunolog Srđa Janković, rekao je danas nakon sjednice Kriznog štaba, da se radi na pravnom okviru, koji bi omogućio da se sankcionišu oni koji krše mjere

 

Nakon što se povećao broj zaraženih i u Srbiji je Krizni štab za borbu protiv koronavirusa donio danas nekoliko bitnih mjera. Naime, na sjednici je donesena odluka da se pooštri kontrola sprovođenja protivepidemioloških mjera.

Kako navode regionalni mediji, kako bi se kršenje i sankcionisalo, već su napravljene izmjene i dopune dva Zakona, čime bi se to i omogućilo.

Naime, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o prekršaju će se mjenjati, te na taj način kazna za kršenje moći da se naplati na licu mjesta, ali i da se zatvore objekti u kojima se ne poštuju mere.

- To bi omogućilo da se na licu mjesta izriču mandatne kazne, i naplaćuju odmah, a to donosi mogućnost i da se odmah zatvaraju objekti, koji ne sprovode mjere. Trebalo bi da se izmjenama i dopunama tih zakona, u posao kontrole poštovanja mjera uključi i Komunalna policija, a ne da to obavljaju samo sanitarni inspektori, kao što je sada slučaj, prenosi Telegraf.rs.

Između ostalog navode kako su prijedlozi izmjene ova dva dokumenta spremna.

Imunolog Srđa Janković, rekao je danas nakon sjednice Kriznog štaba, da se radi na pravnom okviru, koji bi omogućio da se sankcionišu oni koji krše mjere.

Sve ovo u praksi znači da bi se kazna od 5.000 dinara, koliko je za nenošenje maske u zatvorenom prostoru, odmah naplaćivala.