Osuda skupa podrške Mladiću u Banjoj Luci na Dan komemoracije žrtvama u Srebrenici

Home

Osuda skupa podrške Mladiću u Banjoj Luci na Dan komemoracije žrtvama u Srebrenici


Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj izrazio je najdublju osudu zbog najavljenog održavanja skupa u Banjoj Luci posvećenog iskazivanju podrške licu optuženom za ratne zločine, a upravo na Dan komemoracije žrtavama u Srebrenici. 

"Poražavajuće je što su nadležne institucije u Republici Srpskoj odobrile održavanje ovakve vrste provokacije, sračunate na izazivanje međuetničke mržnje, vrijeđanja žrtava, falsifikovanja istine i produbljivanje strahova i nepovjerenja. Bilo bi za očekivati da su vlasti u RS u proteklih dvadesetak godina učinile konkretne i odlučne korake u pravcu suočavanja sa istinom, preuzimanja odgovornosti, procesuiranja počinilaca ratnih zločinaca i stvaranju kulture solidarnosti sa žrtvama. Umjesto toga, mi smo svjedoci institucionalne podrške pokušajima relativiziranja i prikrivanja zločina, te njihovog falsifikovanja ili opravdavanja i, nažalost, glorifikacije zločinaca. Ovakvim postupcima nanosi se nemjerljiva šteta građanima Banje Luke, Republike Srpske i odnosima u Bosni i Hercegovini u cjelini. Stoga, pozivamo građane da vođeni humanističkim i civilizacijskim vrijednostima, odaju počast nedužnim žrtvama i daju snažnu podršku izgradnji mira i tolerancije u Bosni i Hercegovini i regionu", navodi se u pisanom saopćenju Helsinškog odbora u Republici Srpskoj.

Policijska uprava Banja Luka dozvolila je održavanje javnog skupa u pokretu zakazanog za 11. juli u 18 sati pod nazivom "Podrška generalu Ratku Mladiću - stop lažima o Srebrenici". Najavljeno je da će 100 do 200 učesnika prošetati kroz centar Banje Luke od Trga Krajine do Narodnog pozorišta RS-a, a zatim do Hrama Hrista Spasitelja gdje će se zadržati.

Ratko Mladić je bio komandant Vojske Republike Srpske.

Pred Haškim tribunalom optužen je za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici u julu 1995. godine. Izricanje presude se očekuje u novembru ove godine.

 

(Izvor:oslobodjenje.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 13:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top