Otkrivamo sve o novoj vrsti mesojeda

Home

Otkrivamo sve o novoj vrsti mesojeda


I baš kada smo mislili da znamo sve iz biologije, a da je najveći i najnezasitiji mesožder koji je hodao zemljom Thyrannosaurus, početkom 90-tih godina u Bosni i Hercegovini pojavila se jedna potpuna nova vrsta mesojeda – Janjičari.

Piše: Kenan Alagić 037 (maj, 2010)

Naziv janjičari, kojeg su nosili i turski vojnici, dolazi od turske riječi “janji” što znači jesti, žderati i riječi “čar” što znači džaba, besplatno. Prvi janjičari u BiH primijećeni su 90-tih godina, sasvim slučajno u vrijeme političkih previranja i većih okupljanja građana. Kasnije tokom godina, janjičari su u sve većem broju viđeni na otvaranju puteva, javnim tribinama, predizbornim skupovima…

Kreću se obično u grupama od nekoliko mužjaka, bez obzira na doba dana, mada se više hrane u suton. Odrasli mužjak janjičar teži od 100 do 120 kg, tijelo mu je prekriveno odijelom i kravatom, ima izražene zube i jake ruke kako bi mogao kidati plijen. Prekriveni su debelom kožom, pogotovo u predjelu obraza, pa ih neki naučnici zovu i debelokožci. Hrane se isključivo mesom i to sitnozubih životinja.

U principu nisu opasni po ljude, osim po budžete od MZ-a do države. Janjičari su monogamni mesožderi, mada ima slučajeva i poligamije. Zasnivaju porodicu i brinu se o njoj. Često dio plijena nose kući kako ženka i potomci ne bi ostali gladni, kad je već mužjak u prilici da ponese veći dio plijena. Prave uglavnom velika gnijezda, a znaju se gnijezditi i na morskim obalama, obalama jezera, planinskim predjelima ili privatiziranim nastambama. Pare se više puta godišnje, mada uvijek ne priznaju i ne podižu potomke.

Ukoliko se nađete oči u oči sa odraslim janjičarem, nikad ga ne gledajte u oči. Ne podnose da bilo ko dominira nad njima. Uzimajući u obzir cjelokupna kretanja u njihovom životnom okruženju, najveća najezda janjičara očekuje se ove godine tokom septembra i oktobra, kada janjičari u velikim skupinama kreću u “ispašu” kako bi obezbjedili energiju za naredne četiri godine.

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 00:04

Facebook komentari

Back to top