Home

OTVOREN TESTAMENT KRALJICE ROMSKE MUZIKE: Evo kome je i šta Esma ostavila!

15 Apr

OTVOREN TESTAMENT KRALJICE ROMSKE MUZIKE: Evo kome je i šta Esma ostavila!

Kraljica romske muzike Esma Redžepova Teodosievska do kraja je ostala kraljica. Preključer je otvoren njen testament u kome stoji da svu svoju imovinu ostavlja Makedoniji.

“Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjuče je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu podaruje državi. Esma je mnogo voljela Makedoniju, i Makedonija je voljela Esmu. Svuda po svijetu, u svim intervjuima je pominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pjesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji“, rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica.

Esma Redžepova Teodosijevska je umrla 11. decembra prošle godine nakon kratkog bolovanja. Legendarna pjevačica je preminula u 73. godini života.

Ona je 2013. godine dobila prestižnu titulu Nacionalni umjetnik Republike Makedonije. Održala je nebrojano koncerata po cijelom svijetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 dece koje je usvojila, odgajila i izvela na put.

Još kao djevojčica, Esma je sanjala da postane pjevačica. San joj se ostvario, a kasnije je krunisana Kraljica romske muzike, poznata i cijenjena u cijelom svijetu. Pjevala je pred velikim državnicima – Titom, Gadafijem, Hruščovom, Sadamom Huseinom, Rezom Pahlavijem, Indirom Gandi… Obišla je sva četiri kontinenta – i to nekoliko puta, a njeni kocerti su uvijek bili dupke puni. Mogla je da živi u bilo kojoj svjetskoj prijestonici, ali se uvijek vraćala kući, u njeno rodno Skoplje, gdje je rođena 8. avgusta 1945. godine u ulici “Ivo Lola Ribar” broj 20, u kući koja više ne postoji.

Kao da je predosjetila da joj se bliži kraj, Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti “Stevo i Esma Teodostievski“ u Skoplju, testamentom ostaviti državi Makedoniji. Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

“Za izgradnju Muzeja do sada sam potrošila oko milion eura. Radim od osme godine i sve što imam, pa i Muzej napravljeni su mojim trudom. Muzej će svjedočiti o meni i Stevi, o našim domaćim i svjetskim uspesima, nagradama i priznanjima“ govorila je tada Esma.

(Izvor: Kurir)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top