Otvorena Šehidska džamija u cazinskom džematu Glogovac

U subotu, 27. jula 2019. godine, u cazinskom džematu Glogovac vladala je svečana atmosfera prilikom otvora Šehidske džamije.

Pored mnogobrojnih vjernika otvorenju su prisustvovali muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, kao i direktor medrese „Džemaludin ef. Čaušević“, Enes ef. Ljubijankić, glavni imam Medžlisa IZ Cazin, Said-ef. Mujakić, gradonačelnik grada Cazina mr. Nermin Ogrešević, premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, te izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Edhem ef. Čamdžić, nekadašnji muftija banjalučki, zastupnici u kantonalnoj skupštini i federalnom parlamentu i drugi.

Image

Na samom početku ašere je proučio kurra hafiz Aziz Alili, koji je u nekoliko navrata zajedno sa horom imama Medžlisa IZ Cazin izveo nekoliko lijepih ilahija.

Za jedanaest mjeseci je srušena stara i u rekordnom roku napravljena nova džamija sa dvije munare i sa impozantnim unutrašnjim i vanjskim prostorom, i sve to sredstvima džematlija i prijatelja džemata iz drugih džemata.

Image

Muftija Edhem ef. Čamdžić, izaslanik reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, je posebno naglasio nekoliko vrijednosti za koje se treba boriti i izboriti - za vjeru na način da naše džamije budu naš orjentir, naše lađe spasa i da u njima tražimo svoje duhovno zadovoljstvo; za nauku, kroz medrese i naše škole u kojima naša djeca stiču svoje obrazovanje bez kojeg zajednica ne može funkcionisati; za jezik, bosanski jezik, koji je dio našeg identiteta bez kojeg ne bi mogli reći za sebe da smo narod i nacija; za tekovine naše borbe, naše šehide koje moramo posebno cijeniti, kako njih tako i članove njegove porodice. 

Muftija Čamdžić proučio je dovu i nakon toga pozvao jednog od najvećih vakifa ove džamije, Senada Selimovića, koji je preko svoje kompanije i u novcu izdvojio preko 85.000 KM, a potom i za otvorenje džamije uvakufio 31.000 KM. Muftija Čamdžić mu je uručio ključ s kojim je otvorio džamiju.

Image