Otvoreno pismo: Gospođo Kolinda, prestanite nanositi štetu BiH

Home

Otvoreno pismo: Gospođo Kolinda, prestanite nanositi štetu BiH


Udruženja žrtava rata uputilo je otvoreno pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojem izražavaju razočarenje zbog njenih izjava o BiH kao najvećoj prijetnji u regiji i nestabilnoj zemlji te hiljadama potencijalnih terorista.

Ističu da ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i "islamska prijetnja Evropi'" neodoljivo podsjećaju na period koji je prethodio agresiji na BiH. 

"Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale "Kraljicom Balkana" i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile", navodi se u pismu.

Ističu da se takvim neistinitim izjavama pravi ogromna šteta BiH i njenom evropskom putu, "jer šta će Evropi zemlja sa potencijalnih 10.000 terorista?!"

"Time ste obeshrabrili investicije u ovoj zemlji, tjerate turiste iz BiH, a najveću štetu nanosite odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH. Vaše izjave su vjerovatno potaknule i druge evropske zvaničnike da ponavljaju neistine i islamofobične teze o BiH i Bošnjacima. Smatramo da su Vaša retorika i Vaša nimalo prijateljska politika koju u posljednje vrijeme vodite prema BiH i Bošnjacima u dobroj mjeri inspirisale vlasnika kafane iz Kiseljaka Miljenka Goluba. Ako ste već poslali obavještajne službe u BiH da vas izvještavaju o nekakvim islamskim ektsremistima, baš nam je čudno da ne znate da je pomenuti kafandžija 5. augusta u noćnim satima napao Jasminu Kurt i njenu maloljetnu kćerku samo zato što je muslimanka i što je nosila mahramu na glavi, i to u prisustvu njenog muža ratnog vojnog invalida", stoji u otvorenom pismu.

Smatraju da predsjednica Hrvatske svojom politikom pravi atmosferu u kojoj će ovakvi slučajevi postati svakodnevnica te je pozvali da prestane "nanositi štetu BiH".

"Gospođo Kolinda, pozivamo Vas, kao majke Srebrenice, da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovo prizivati zlo kojem smo svi svjedočili 90-tih godina prošlog stoljeća. Sljedeći put prije nego što olako date izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo Vam iskazali u Srebrenici. Uprkos svemu, pozivamo Vas da nas ponovo posjetite, da zajedno obiđemo BiH i da se sami uvjerite da naša zemlja i naš narod nisu nikome nikakva prijetnja", navodi se u pismu koje su potpisali predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe, Porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, Žrtava i svjedoka genocida Sarajevo, Demobilisanih boraca učesnika Marša smrti - juli 95 Podrinje - Ilidža, Porodica i prijatelja nestalih Bošnjaka "Naše sjećanje" Bratunac, Udruženje žena Podrinje - Ilidža i Udruženja građana Srebreničke majke.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Objavio: Wed, 06/09/2017 - 21:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top