Ova godina za BiH je izgubljena!

Povećanje političkih tenzija u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH uoči općih izbora u oktobru moglo bi opet potkopati vanjske tokove finansiranja i privredni rast zemlje. Mišljenje je to analitičara agencije za ocjenu kreditnog rejtinga „Standard & Poor's“ (S&P).  

Znatna sredstva

Analitičari podsjećaju da je agencija potvrdila ocjenu B/B uz stabilne izglede, uglavnom zahvaljujući sporazumu o zajmu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je omogućio državi da dobije znatna sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata.

 - Naša ocjena za BiH bazira se na stalnom ekonomskom rastu koji ovisi o poreznim prihodima koji se koriste za finansiranje vanjskog duga – navodi S&P u analizi.

Dodaje se da je ocjena kreditnog rejtinga BiH uvjetovana političkom podijeljenošću države, koja često dovodi do potpunog zaustavljanja svih političkih procesa.

 - Problematična su i ograničena fleksibilnost monetarne politike, kao i još nizak nivo dohotka u BiH. Slijedi cikličko usporavanje privredne aktivnosti, prvenstveno zbog činjenice da će politički nesporazumi rezultirati značajnom nestabilnošću, koja će zaustaviti sve reforme, dovesti do poremećaja u finansiranju vanjskog duga, što će na kraju ograničiti bilo kakav ekonomski rast – naglasili su iz S&P-a.

Analitičari S&P-a upozorili su da je moguće smanjenje kreditnog rejtinga BiH, a sve u svjetlu političkih dešavanja u ovoj godini.

Bez napretka  

 - Politika stvara usko grlo koje zaustavlja sav do sada postignuti napredak, sprečava vanjsko finansiranje i znatno smanjuje rast. Ova je godina izgubljena u smislu značajnih strukturalnih reformi, zbog čega postoji mogućnost prelijevanja vanjskog duga – navodi se u analizi.

Dodaje se da se složena politička struktura u BiH komplicira i najvjerovatnije će odgoditi napredak zemlje na putu evropskih integracija i konkretno dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU.

 - Iako očekujemo da Evropsko vijeće po završetku godine dostavi mišljenje o napretku BiH na putu ka EU, ne predviđamo u skorije vrijeme bilo kakav značajan napredak - zaključili su analitičari S&P-a.

Rička: Ozbiljno upozorenje  

Profesor ekonomije Željko Rička kazao je za „Avaz“ da ovako upozorenje S&P-a treba shvatiti krajnje ozbiljno.  

 - Definitivno najžešći izvještaj S&P-a prvi put direktno ukazuju na krivca i na problem u BiH. Trendovi koji se vide iz ovih izvještaja samo nagovještavaju buduću ocjenu, ono što je najpogubnije za svaku državu jeste da rejting ide dolje. Automatski država ostaje bez povoljnog finansiranja i podrške - pojasnio je Rička. 

Dodao je da će obaranjem rejtinga BiH, automatski MMF i svi ostali kreditori smanjivati obim dostupnih kredita.

 - Vidjeli smo kako se to odražava na našu državu, jer smo imali zastoj u povlačenju druge tranše sredstva MMF-a, u tom periodu političari su nas uvalili u domaći dug da bi isplivali iz trenutne nelikvidnosti. 

Prema njegovim riječima, S&P želi upozoriti vlast u BiH, kao i druge države, da je stanje alarmantno i da postoji mogućnost da država ne bude u mogućnosti da finansira svoje obaveze.