fbpx Ove godine 400 događaja širom Velike Britanije kao znak sjećanja na genocid u Srebrenici

Ove godine 400 događaja širom Velike Britanije kao znak sjećanja na genocid u Srebrenici

Home

Ove godine 400 događaja širom Velike Britanije kao znak sjećanja na genocid u Srebrenici


Nevladina organizacija 'Remembering Srebrenica' iz Londona planira ove godine izvesti oko 400 događaja širom Velike Britanije, kako bi podigli svjest o genocidu u Srebrenici, a naglasak će biti na 20.000 do 50.000 žena - žrtava seksualnog i drugog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Iz organizacije podsjećaju da se ove godine obilježava 22. godišnjica genocida u Srebrenici, tokom koje su sistematski ubijane hiljade muškaraca i dječaka, samo zbog toga što su bili muslimani.

- Kao organizacija koja radi sa mladima, smatramo da je od vitalnog značaja da se obilježava Srebrenica kako bi se usprotivili mržnji i diskriminaciji bilo koje vrste – poručili su iz 'Remembering Srebrenica'.

Aida Haughton, koja je preživjela rat u Bosni i Hercegovini i koja sada ulaže mnoge napore kako bi ljudi u Engleskoj shvatili na koji način je počinjen genocid nad muslimanima u Srebrenici 1995. godine kaže za agenciju Patria da je kao mlada žena, koja je 1995. godine upravo navršila 18 godina života bila uplašena da će njen rodni grad Cazin doživjeti sudbinu kao Srebrenica, i da će njena majka, prijatelji i ona biti silovani i ubijeni.

- Želim da taj strah nikad više ne osjeti niko i zbog toga mislim da moramo razgovarati o užasima rata – dodala je Haughton.

Kršćanska zajednica mladih iz Stoke on Trenta, u kojoj radi i Aida Haughton, izgradila je prošle godine u ovom gradu spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

U aprilu ove godine nevladina organizacija Remembering Srebrenica također je pokrenula projekt izgradnje Međunarodnog centra Srebrenica, koji bi trebao biti smješten u centru Birminghama u centralnoj Engleskoj, piše Patria.

 

(Izvor: Patria)
      

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 27/06/2017 - 10:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top