Ovo je pet ključnih zaključaka iz razgovora Trumpa i Putina

Home

Ovo je pet ključnih zaključaka iz razgovora Trumpa i Putina


Američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin obavili su poslije duže vremena telefonski razgovor.

Nakon dugo očekivanog direktnog kontakta dvojice lidera, informacije koje su izašle u javnost o njihovoj komunikaciju bile su nejasne.

Ipak, prema svemu što znamo, čini se da je ono što nije rečeno podjednako važno, prenosi Newsweek.

Evo o čemu su Trump i Putin razgovarali:

Sirija

Prema informacijama koje su došle iz Bijele kuće, Trump i Putin su se konačno složili da je "patnja u Siriji otišla predaleko", a navodno su razmatrali i uspostavljanje "sigurne zone" kako bi se olakšao položaj civila.

Washington je također najavio da će SAD imati predstavnika na narednim mirovnim pregovorima u Astani ove sedmice.

S druge strane, prema saopćenju Kremlja, akcent je bio na rusko-američkoj saradnji u "borbi protiv međunarodnog terorizma u kontekstu sirijske krize".

Sjeverna Koreja

Tenzije sa Sjevernom Korejom povodom nuklearnog programa Pyongyanga bile su geopolitički najvažniji događaj prvih 100 dana Trumpove administracije.

Kremlj je saopćio kako je Putin pozvao Trumpa na uzdržanost i diplomatsko rješenje problema, dok je Bijela kuća navela kako su dva predsjednika "konačno razgovarala o tome kako je najbolje riješiti opasnu situaciju u Sjevernoj Koreji".

Susret u Hamburgu

U američkom saopćenju nije pomenut sastanak, ali se zato u ruskom navodi kako je dogovoren lični sastanak neposredno pred samit G20 u njemačkom gradu Hamburgu.

O čemu nisu razgovarali:

Ukrajina

Nijedna od dvije strane nije pomenula da se govorilo o Ukrajini ili Krimu.

Razlog za to može biti ili to da Trump vidi Siriju i Sjevernu Koreju kao daleko važnije u bilateralnim odnosima, ili američka administracija ciljano želi da skrene pažnju s ovih pitanja kako bi povratila povjerenje neophodno za saradnju s Moskvom.

Ljudska prava

Još jedno veliko pitanje koje je odsutno u izvještajima o razgovoru Putina i Trampa jesu navodi o ruskom miješanju u američke izbore, izvještaji o ubistvima homoseksualaca u Čečeniji, ljudska prava, sloboda medija i navodna represija nad civilnim društvom.

Po ovim pitanjima Trumpova administracija je za sada nema, a izgleda da je nemiješanje u unutrašnja pitanja još jedno od sve manje liste predizbornih obećanja kojih se Tramp drži.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 12:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top