Pa, do koga je ?

Home

Pa, do koga je ?


I evo sad kad je završilo Nogometno prvenstvo,razmišljam o sportu kod nas.Usput, Španci su prvaci.Pa i kod njih ima ovih separatista Katalonaca,pa igraju.Možda i mi nekad budemo prvaci sa svojim separatistima.

Ali,pustimo nogomet.Šta je sa našim ostalim sportovima.

PIŠE: KENAN ALAGIĆ

Neki dan mi pade napamet naš strijelac Nedžad Fazlija kada nije htio primiti neku nagradu,jer nije adekvatno tretiran od države.A naš Robin Hud,čini mi se baš te godine osvoji “odlično” 52.mjesto.Pa dragi Fazlija !

52.mjesto, a dolaziš iz države u kojoj se 4 godine pucalo i dodješ nespreman.Pa,jebo ga ti,koja bi ti država obezbjedila 4 godine treninga ? Dobio si pušku i pucaj.Do tebe je.I sad, država kriva.Pa,vala nakon svega ako ne bismo imali prvake svijeta u streljaštvu, u nekoj inteligentnijoj igri,nećemo sigurno.A iskreno,ne znam ni kolike sam nade polagao u našeg strijelca,koji i u privatnom životu nosi naočale :)

Šta tek da kažemo o zimskim sportovima u zemlji koja je bila domaćin Zimskim Olimpijskim igrama,a skijaša ni na mapi.Mislim,tu se ne računaju ovi novopečeni pomodarski alpinisti,kojima skije i ljeti vire iz gepeka,jer je to cool,to je status.Govorim o pravim sportašima.Pa,gdje je tu problem? Imamo planine,imamo snijeg (koji zimsku službu obavezno iznenadi u januaru,kao da je pao u augustu) ,imamo odlično pripremljene staze,posebno za discipline slalom i veleslalom.Jer dok izbjegnete sva minska polja i entitetske linije,prvak ste.

I opet država kriva.Pa ne može se ljudi biti profesionalni sportaš,piti u kafani do 3 ujutro,ganjati konobarice,ustajati u podne i onda pucati.Mislim,moglo je devedesetih godina,ali se nije bodovalo za medjunarodni plasman.Tu bi imali pravu selekeciju “olimpijaca” iz drugog dijela ( 49 % ) ove nesretne zemlje.

Ali,ako nije do nas,do sudija je.Ili nas neće sreća.Pa je li treba pomoć sudije hrvatskom borcu Mirku Filipoviću kad nogom preko usta “otarači” nekog tamo Silvu.Jedino eto,da sudija kaže da je ovaj pao jer ima nizak tlak ili je anemičan i smeta mu gužva.

Ali,ljudi,Mirko Filipović je još kao dijete udarao vreću,napravljenu od nogavice hlača i napunjenu pijeskom.Ili tukao nogom u zid garaže dok ga nije srušio.I nije mu država pomagala.Mislim,ni da sruši ni da popravi zid.

Dakle,jasno mi je da nam ne idu kolektivni sportovi.Ali,ne idu nam ni pojedinačni.Od kolektivnih jedino sjedeća odbojka i zbog toga momcima kapa do poda.Mada zbog ovog “sjedeća” bih prije rekao da su prvaci svijeta Crnogorci.Kod nas od kolektivnih dobro nam idu “laganje na 20 godina sa preponama”, “pljačkanje radničke imovine bez kormilara” i sl.

Svugdje u svijetu biti reprezentativac i nositi dres sa državnim grbom je svetinja.Za to se “gine”.Kod nas se još uvijek “gine” za neke druge grbove.Zato i nikad nećemo srušiti zid kao Mirko Filipović…

Objavio: Sat, 03/12/2011 - 23:55

Facebook komentari

Back to top