Pada Vlada LK: HDZ BiH mijenja vlastitog premijera

Home

Pada Vlada LK: HDZ BiH mijenja vlastitog premijera


Kantonalni odbor HDZ-a BiH Livanjskog kantona je na posljednjoj stranačkoj sjednici, održanoj u utorak, izglasao nepovjerenje vlastitom premijeru Drašku Daliću, koji je jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su kao čelnici sačuvali karakter i pokušali zastupati interese svih građana, misleći više na zajednicu nego na partijski, a pogotovo vlastiti interes.

To ga je i koštalo smjene, koju još treba potvrditi Skupština Livanjskog kantona.

Za Dalićevu smjenu glasalo je 20, protiv  je bilo troje, a suzdržan član KO HDZ-a BiH.

Poznato je da padom predsjednika Vlade, pada i cijela Vlada LK.

Ali, to će se desiti tek polovično. Naime, HDZ BiH neće braniti vjernoj SDA da ponovo za ministra predloži dosadašnjeg i „doživotnog“ Hikmeta Hodžića.

HDZ BiH će, kako stvari stoje, podržati i prijedlog Dodikovog SNSD-a da se smjenu sva tri kantonalna ministra iz reda srpskog naroda koji su u međuvremenu napustili SNSD, a zadržali ministarske pozicije do danas, te imenuju dodikovci.

Tako ispada da je KO HDZ BiH protiv svojih ministara i premijera, a za dodikovce i bakirovce!

Hoće li biti skupštinske većine za novu Vladu LK, ne zna se.

Tek predstoje lobiranja i eventualna skupštinska prestrojavanja, popularno nazvana „papkarenja“, kojih je već bilo u Skupštini LK, zbog kojih je svojevremeno HDZ 1990 i ostao bez premijerske funkcije.

Kako je zaključeno na KO HDZBiH, općinski odbori te stranke iz Livna i Tomislavgrada trebaju dostaviti prijedloge novih kandidata za premijera i ministre u Vladi LK, u skladu ranijim dogovorima.

Naravno, očekuje se da kandidati budu iz HDZ-a BiH i Hrvati, a iz kandidature su sasvim nedemokratski i neevropski isključeni Hrvati i HDZ-ovci iz ostalih općina LK, a, pogotovo druge stranke koje također imaju u članstvu Hrvate.

Špekulira se da je favorit za novog premijera izvjesni Ivan Jozić, pravnik iz livanjskog Komunalnog.

 

 

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Wed, 24/05/2017 - 10:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top