Parlamentraci Naše stranke i Nezavisnog bloka traže smanjenje prava na troškove mobitela u Parlamentu BiH

Klub poslanika Naša stranka – Nezavisni blok uputio je u Parlamentarnu skupštinu BiH inicijativu za višestruko umanjenje limita računa za mobilne telefone parlamentaraca, kao i za potpuno ukidanje tog prava za pojedine grupe u parlamentu.

Tako bi članovi kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda BiH, dakle njih ukupno šestoro, mjesečno mogli da telefoniraju o trošku države do po 100 KM, umjesto do sadašnjih 1.000 KM. Dakle, godišnji trošak po članu kolegijuma bio bi do 1.200 KM.

Predsjedavajućima poslaničkih klubova i parlamentarnih komisija taj limit bi sa 150 KM bio spušten na 50 KM mjesečno ili do 600 KM godišnje. Isto bi važilo i za parlamentarnog vojnog povjerenika.

Šefovima kabineta članova kolegijuma i vozačima država bi plaćala mjesečno telefoniranje do 30 KM, ili samo do 360 KM na godišnjem nivou. Osim njih, niko više ne bi imao pravo na ovu privilegiju.

Inicijativu su potpisali poslanici Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković – Lepir.

– Na osnovu poslaničkog pitanja o iznosu troškova mobilnih telefona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i dobijenih odgovora, smatramo da su iskazani troškovi previsoki i nepotrebni, budući da su sve kancelarije opremljene fiksnim telefonima, tako da upućujemo Inicijativu o promjeni ovog Pravilnika, koja višestruko umanjuje dozvoljeni limit za navedene grupe korisnika, dok se za druge navedene grupe korisnika u potpunosti ukida ova mogućnost – navode u obrazloženju.